OBSERVATORI

Merkel i Atenes es diuen adeu

29/10/2021
2 min

El llegat d’Angela Merkel té un llarg capítol que s’escriu des de Grècia. Per això, el comiat de la cancellera alemanya no era complet sense passar per Atenes. Dijous al vespre, Merkel va aterrar a la capital grega. Una ciutat que avui torna a créixer econòmicament, malgrat la pandèmia, i que confia en els més de 30.000 milions d’euros que ha de rebre dels fons de recuperació europeus per deixar enrere definitivament el llast d’una dècada de recessió i tres programes de rescat consecutius que, en nom de l’austeritat, van convertir Grècia en el laboratori de proves dels pitjors errors comesos per la UE durant la crisi econòmica i financera. Durant aquells anys, Merkel i el seu ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, van personificar tots els greuges que sentien els grecs; l’Europa alemanya que sacrificava les perifèries en una sublimació mal entesa del rigor i la retallada social.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al sopar de benvinguda, la presidenta grega, Katerina Sakellaropoulou, va retreure a Merkel que en els moments més difícils els grecs s’havien sentit “sovint molt sols”. La cancellera li va reconèixer “alts i baixos, basats, però, en uns fonaments sòlids”. Aquest cop no hi ha hagut protestes al carrer. És la primera i última visita plàcida de Merkel com a cancellera al país de la UE on encara desperta més recels. Una enquesta del Pew Research Center del setembre, que preguntava a diversos països del món en quin líder confiaven més, Merkel només tenia el suport del 30% dels grecs, que, en canvi, es pronunciaven en un 81% favorables a Emmanuel Macron. La confiança en la cancellera quedava fins i tot per sota de la que rebien Vladímir Putin (55%) o Xi Jinping (36%).

Els grecs continuen sentint que “la falta de solidaritat de la UE amb els seus estats membres més febles” és el fracàs més greu de la Unió, com constata el resultat d’unes converses ciutadanes organitzades pel centre de pensament grec Eliamep. La majoria de ciutadans que van participar-hi creuen que la UE “tolera i perpetua les desigualtats entre els seus membres” en una Europa on Alemanya és el centre indiscutible, i Grècia, “la perifèria”.

Una “càrrega excessiva”

Tot i això, Merkel i el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, compareixien aquest divendres relaxats i somrients. Atenes va aprofitar la trobada per treure la seva pròpia agenda: la tensió amb Turquia al Mediterrani oriental; Líbia i la utilització de la immigració com a arma de pressió, i l’acord energètic que ha firmat amb el govern egipci per connectar les xarxes elèctriques dels dos països. La suposada neutralitat de Merkel en les tensions greco-turques sempre ha provocat malestar a Atenes. La cancellera, juntament amb Bulgària, va ser la líder europea que més es va oposar a sancionar Turquia per les prospeccions d’hidrocarburs que van iniciar en aigües xipriotes.

Amb la visita de Merkel, Grècia també tanca el capítol més amarg de la seva història recent. Mitsotakis és el vuitè primer ministre grec amb qui Merkel ha tractat en els seus 16 anys al poder. La líder democristiana marxa admetent que es va exigir una “càrrega excessiva” als grecs però sense esmentar el més mínim reconeixement dels errors i les indecisions que van aprofundir la crisi.

stats