Els mercats tremolen durant la nit electoral americana

La incertesa sobre un possible canvi radical en les polítiques econòmiques dels Estats Units espanta els inversors d'arreu del món

La corba econòmica
Natàlia Vila
09/11/2016
2 min

BarcelonaDespertadors, avisos de mòbil i missatges d’ordinador. Les alarmes de molts inversors han saltat aquesta matinada a mesura que els resultats electorals als Estats Units han anat avançant i confirmant el terratrèmol Trump. La incertesa sobre un possible canvi radical en les polítiques econòmiques nord-americanes ha espantat els inversors d’arreu del món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els mercats no volen incerteses i l’avantatge, de matinada, de Trump sobre Clinton ha provocat un moviment sísmic. Les projeccions dels principals mitjans de comunicació nord-americans han tingut un efecte clar sobre els mercats, que temen que les polítiques econòmiques facin un gir de 180 graus amb l’arribada dels republicans a la Casa Blanca.

A mesura que el recompte ha anat avançat –al voltant de les 4 de la matinada–, el mercat de futurs de Wall Street s’ha desplomat més de 500 punts, una caiguda que, en aquelles hores, equivalia al 4%. El dòlar també ha caigut respecte a l’euro i respecte al ien japonès –tal com es veu a la corba del segon gràfic, que correspon a les 5.30 h– i el peso mexicà ha arribat a baixar un 13% pocs minuts abans de les sis de la matinada.

La sacsejada als mercats s’ha notat de punta a punta del planeta, de manera global. A l’Àsia, el Nikkei japonès ha tingut la mateixa reacció: incertesa és sinònim de caigudes i aquest indicador també s’ha desplomat i ha tancat la sessió amb una caiguda superior al 5%. Per la seva banda, el preu del petroli també ha perdut més d’un 3% i el barril de Brent ha quedat al voltant dels 43 dòlars just abans que tanquessin el recompte d’alguns dels estats principals.

L'or, el valor refugi

Davant d’aquest escenari de dubtes, els inversors fugen cap als valors que tradicionalment són un refugi. El preu de l’or s’ha disparat a mesura que ha anat avançant el recompte. Els primers inversors s’hi han abocat tan bon punt l’escrutini s’ha començat a ajustar. És un moviment comú que també es va produir durant el Brexit, la matinada del 24 de juny. Aleshores, però, la reacció de les borses va ser encara més acusada.

A l'espera que obrissin la borsa espanyola i la resta de parquets europeus, els analistes consultats han explicat a l'ARA que la patacada no serà ni de bon tros tan gran com la que va patir l’Íbex-35 amb la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea. Aquell dia, el selectiu va caure més d’un 12%, la davallada més forta de la seva història.

Avui, en canvi, els experts són menys pessimistes. “Les principals firmes esperaven una caiguda del 10% a les borses si guanyava Trump”, ha explicat Joan Marc Ribes, fundador de Blackbird, que ha remarcat: “Si això passa, el més important serà veure quina és la reacció de la Reserva Federal nord-americana”.

Els inversors especulen amb la possibilitat que aquest organisme aturi els seus plans i deixi per a més endavant una eventual pujada dels tipus d’interès si l’impacte als mercats sobrepassa el previst. “De moment, la caiguda és moderada –matisa Ribes– i possiblement l’Íbex tindrà una clatellada del voltant del 4% però després remuntarà”, ha vaticinat.

stats