El Mediterrani continua sumant morts: 164 persones perden la vida en dos naufragis

Ja són 1.500 els migrants que han mort aquest any intentant arribar a Europa en pastera

Una pastera a la deriva en una imatge d'arxiu
Mar Bermúdez i Jiménez
21/12/2021
2 min

BarcelonaMés de 160 persones han mort en dos naufragis, en l'última setmana, mentre intentaven creuar el Mediterrani en pastera des de Líbia. La portaveu de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), Safa Msehli, ha explicat que almenys 102 persones van morir a l'instant divendres passat després que s'enfonsés la pastera amb la qual viatjaven i que unes 8 van ser rescatades i retornades a la costa líbia. El segon naufragi va tenir lloc dissabte i, segons la guàrdia costanera de líbia, el nombre de morts va ser de 62. Aquest mateix dia es va interceptar una altra barca que transportava unes 210 persones refugiades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les xifres se sumen a les alarmants dades de morts al Mediterrani durant aquest 2021, que ja arriben a les 1.500.

Líbia, un focus de moviments migratoris

L'enduriment de la repressió a Líbia ha provocat que el nombre de persones que es veuen obligades a fugir del país augmenti, i això fa que les travessies per aquest país estiguin més transitades que mai. Cap a 31.500 persones van ser interceptades i retornades a Líbia el 2021 mentre intentaven arribar a Europa. Aquesta dada contrasta amb les prop d'11.900 de l'any anterior i les 980 del 2020, segons dades de l'OIM.

Líbia s'ha convertit en un punt de pas clau per a les persones refugiades que fugen de la pobresa extrema i la repressió al Pròxim Orient. Els traficants de persones s'han beneficiat del caos a la nació, inestable des de la caiguda de Gaddafi l'any 2011, per fer contraban de refugiats a través de la llarga frontera del país amb sis nacions més. Omplen pasteres de goma i mal equipades amb gent desesperada que s'embarca en viatges arriscats plens de perills. Els que són interceptats i retornats són traslladats a centres de detenció plens d'abusos i maltractaments, com ara treballs forçats, pallisses, violacions i tortures. L'OIM titlla aquests abusos de crims contra la humanitat.

Els refugiats durant la pandèmia

En un comunicat fet per l'OIM en el Dia Internacional del Migrant, el 18 de desembre, l'organització denuncia que la pandèmia mundial ha generat una nova onada de menyspreu cap als migrants i la creixent instrumentalització d'aquestes persones amb finalitats polítiques, internes i externes.

L'OIM reclamava que "els governs passin de la paraula a l'acció i incloguin els migrants, independentment de la seva situació jurídica, en els seus plans de recuperació social".

stats