Internacional13/07/2016

Boris Johnson, nomenat ministre d'Afers Estrangers

La nova primera ministra britànica, Theresa May, fa públic el gabinet que l'acompanyarà al seu nou govern

Ara
i Ara

BarcelonaAmb Theresa May com a 76 primer ministre del Regne Unit, poc a poc, es comencen a conèixer els noms dels ministres que l'han d'acompanyar en el període de la negociació per acordar els termes de la sortida del país de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El més rellevant fins ara ha estat el nomenament de Boris Johnson, el líder visible de la campanya del Brexit, com ministre d'Afers Estrangers. El que fins ara ocupava aquest càrrec, Philip Hammond, serà el titular d'Economia, en substitució de George Osborne. El responsable de les finances britàniques té al davant la tasca de mantenir en marxa l'economia en moments d'incertesa pel Brexit, amb el trasbals que ha ocasionat a les borses i la lliura esterlina.

Cargando
No hay anuncios

Theresa May ha pronunciat les seves primeres paraules com a nova primera ministra del Regne Unit. May ha destacat el llegat de David Cameron i s'ha definit com a "conservadora i unionista". La nova 'premier' ha dit que "lluitarà contra la injustícia social" i intentarà donar als britànics un "major control sobre les seves vides". Ha deixat clar que la missió del seu govern serà governar per tots els britànics i que "junts construirem un Regne Unit millor". Sobre el 'Brexit', May ha afirmat que "fora de la Unió Europa, el Regne Unit tindrà un rol important i positiu".

Cargando
No hay anuncios

May ha parlat davant dels mitjans abans d'entrar a la que serà la seva nova residència, el número 10 de Downing Street. Ha comparegut després de reunir-se amb la reina Elisabet II al Palau de Buckingham, on ja ha rebut l'encàrrec de formar govern.

Abans del discurs de la nova primera ministra, Cameron s'ha acomiadat, ha agraït el suport i ha deixat clar que sempre ha entès la política com un "servei públic en favor de l'interès col·lectiu". "Ha estat el major honor de la meva vida servir el meu país com a primer ministre", han estat les seves últimes paraules al càrrec.

Cargando
No hay anuncios

Una líder forta per gestionar el Brexit

Cargando
No hay anuncios

Theresa May és la segona dona en ocupar el càrrec de primera ministra després de Margaret Thatcher, que va ser 'premier' entre els anys 1979 i 1990. Se la considera una política moderada dins del Partit Conservador i fins avui ha estat ministra de l'interior en el govern de Cameron. Substitueix el fins ara primer ministre per consolidar un lideratge fort al capdavant del Regne Unit per gestionar el resultat del 'Brexit' i negociar una bona sortida de la Unió Europea que satisfaci els interessos britànics.

May, com Cameron, va fer campanya per la permanència a la Unió Europea en el referèndum del 'Brexit'. Tot i ser europeista, en el seu primer discurs després de saber-se que seria la nova primera ministra ja va deixar clar que acceptava els resultats del passat 23 de juny. "Brexit significa Brexit, i en farem un èxit", va afirmar. Malgrat això, sembla que no tindrà pressa en invocar l'article 50 del Tractat de Lisboa, que donaria inici al procés de sortida de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

La nova 'premier' és partidària de formar un govern més paritari, és per això que situarà més dones en posicions clau del seu gabinet. Segons ha informat el diari britànic The Guardian, és probable que figures com les fins ara secretària d'energia, Amber Rudd, i secretària de desenvolupament internacional, Justine Greening, ocupin càrrecs importants en el nou govern. Un govern que estarà format per partidaris del 'Brexit' i partidaris del 'Remain', per representar les dues sensibilitats del país i avançar en l'objectiu d'aconseguir un bon pacte pel Regne Unit en la nova etapa fora de la Unió Europea.