La maternitat subrogada entra en vigor a Portugal per a les dones estèrils

La mare que s'ofereixi per gestar només cobrarà per les despeses mèdiques

Portugal pren la iniciativa en la maternitat subrogada. GETTY
Efe
01/08/2017
2 min
1
Regala aquest article

BarcelonaLa maternitat subrogada ha entrat en vigor a Portugal aquest dimarts per a les dones estèrils. És a dir, només les dones que tinguin problemes de fertilitat, que hagin nascut sense úter o amb alguna lesió que els impedeixi quedar-se embarassades podran recórrer als anomenats ventres de lloguer. A més, la mare que s'ofereixi per gestar la criatura no podrà cobrar, només les despeses mèdiques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La dona que vulgui recórrer a la maternitat subrogada haurà d'anar a un centre de reproducció assistida -públic o privat- perquè es pugui comprovar que no és fèrtil. Així mateix, també s'analitzarà la situació psicològica de la mare gestant, que oferirà el seu ventre. Aquesta no podrà tenir cap contacte amb el nadó que doni a llum. En concret, la llei aprovada a Portugal diu que el contacte amb el nadó ha de ser "el mínim indispensable" després del part, a causa dels "potencials riscos psicològics i afectius que aquesta relació suposa".

Una llei polèmica

El text legislatiu privilegia la relació de la criatura amb la mare genètica, i estableix que els interessos del menor han de prevaldre per damunt de la resta.

La llei sobre la maternitat subrogada va ser aprovada a Portugal l'any passat, però encara mancava un decret reglamentari que especifiqués la regulació, cosa que el consell de ministres va acordar al juny.

L'esmentada llei va generar una gran polèmica en un primer moment, perquè el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, la va vetar en considerar que existien "buits legals" sobre la salvaguarda dels drets de l'infant en néixer i de la dona gestant. El Parlament va fer-ne una nova versió per reparar aquests buits i finalment el text es va aprovar el juliol de l'any passat.

La llei era reclamada des de fa anys per l’Associació Portuguesa de Fertilitat (APFertilidade), ja que moltes parelles viatjaven al Brasil, els Estats Units o a l’Índia per recórrer a la gestació subrogada, on aquesta pràctica sí que és legal.

stats