Àfrica

Els periodistes David Beriain i Roberto Fraile, assassinats a Burkina Faso

Un grup d'homes armats, considerats "terroristes" per les autoritats locals, va assaltar el comboi en què viatjaven durant el rodatge d'un documental

SabadellEl periodista navarrès David Beriain i el basc Roberto Fraile han sigut assassinats a Burkina Faso. Els dos homes formaven part d'un comboi que aquest dilluns va ser assaltat per un grup d'homes armats, i en primera instància se'ls va donar per desapareguts. El govern espanyol ha confirmat aquest dimarts la seva mort, i fonts de les forces de seguretat de Burkina Faso han assegurat a Reuters que també ha sigut assassinat un ciutadà irlandès que viatjava amb ells, tot i que per ara no hi ha confirmació oficial. Movistar+, per a qui Beriain havia treballat, ha identificat aquesta tercera víctima com a Rory Young, president de Chengeta Wildlife, una entitat dedicada a combatre la caça furtiva a l'Àfrica. Els dos periodistes estaven preparant un documental, precisament, sobre la lluita contra la caça furtiva a Burkina Faso.

Cargando
No hay anuncios

Després que la ministra espanyola d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, avancés que s'havien trobat dos cossos que amb tota probabilitat corresponien als dels periodistes desapareguts, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat la seva identitat i la seva mort en un tuit. "Es confirma la pitjor de les notícies", ha dit Sánchez, que ha enviat "tot l'afecte" als familiars i amics de les víctimes i ha fet "un reconeixement als qui, com ells, fan a diari un periodisme valent i essencial des de les zones de conflicte". Beriain, nascut a la localitat navarresa d'Artajona, tenia 44 anys, i Fraile, que l'acompanyava com a càmera, era originari de Barakaldo (Biscaia) i en tenia 47. L'ambaixada espanyola a Mali ha estat en contacte amb les famílies dels periodistes.

Zona conflictiva

Els fets van tenir lloc cap a les 9 h del matí de dilluns a la província de Kompienga, al sud-est del país africà. Els dos periodistes i l'activista irlandès acompanyaven una unitat formada per membres de l'exèrcit, la policia i agents forestals que té la missió de lluitar contra la caça furtiva. El comboi, format per una quarantena de persones que viatjaven en dues furgonetes tipus pickup i unes vint motos, havia sortit de la ciutat de Natiaboani en direcció a Pama, la capital provincial. A l'altura del quilòmetre 60 es van aturar i, mentre els periodistes preparaven un dron per gravar imatges aèries de la zona (pròxima al parc natural d'Arli), va començar l'atac.

Cargando
No hay anuncios

Un grup d'homes armats va arribar a la zona en camionetes i motocicletes, i els membres del comboi es van dispersar. Alguns van aconseguir fugir (tot i que com a mínim tres van resultar ferits), però quatre van ser retinguts pels assaltants: a part dels dos ciutadans espanyols i de l'irlandès, hi ha un membre de les forces amades de Burkina Faso que continua desaparegut, segons les autoritats locals. El govern del país africà ha atribuït l'atac a "terroristes", i en un missatge d'àudio encara pendent de verificació el Grup de Suport a l'Islam i els Musulmans, vinculat a Al-Qaida, l'ha reivindicat.

Cargando
No hay anuncios

El nord i l'est de Burkina Faso han patit un increment de la violència jihadista en els últims anys per la presència d'Ansarul Islam, la branca d'Al-Qaida al Sahel, i un altre grup anomenat Estat Islàmic al Gran Sàhara. Des dels primers atacs el 2015 fins ara hi ha hagut més de cinc mil víctimes mortals i un milió de desplaçats interns. El maig del 2019 dos turistes francesos van ser segrestats amb el seu conductor, que va ser assassinat, al Parc Nacional de Pendjari, i van ser rescatats per forces especials franceses al veí Benín, en una operació en què van morir dos soldats. L'exèrcit burkinès va explicar dilluns que la setmana passada van morir quatre militars i dos "terroristes" en operacions antijihadistes. Des del mes de febrer, el govern de Christophe Dabiré es planteja obrir un procés de diàleg amb els grups armats. “És una zona perillosa, camp habitual de grups terroristes i bandits", ha explicat González Laya.

Periodistes experimentats

David Beriain tenia experiència com a periodista en zones de conflicte, ja que havia treballat en països com l'Iraq, l'Afganistan, el Sudan, Líbia o la República Democràtica del Congo. Va dirigir documentals com Diez días con las FARC (amb el qual va guanyar el premi de periodisme digital José Manuel Porquet) i la sèrie documental Clandestino, a DMAX, amb la qual va mostrar des de dins el funcionament del Càrtel de Sinaloa. Com a productor va signar, entre d'altres, la docusèrie El Palmar de Troya, per a Movistar+. També era un dels fundadors de la productora 93 Metros, especialitzada en documentals.

Cargando
No hay anuncios

A Clandestino, Beriain va estar acompanyat, des de darrere de la càmera, per Fraile, que va treballar durant més de vint anys a la televisió autonòmica de Castella i Lleó i que també era un habitual en zones de guerra, com l'Afganistan i Síria. En aquest país va patir ferides per l'esclat d'una granada a Alep el 2012.