POLS A EGIPTE
Internacional28/07/2013

Matança d'islamistes al Caire

El govern diu que seguirà "dispersant" els partidaris de Mursi després d'una nit amb més de 60 morts

Ricard G. Samaranch
i Ricard G. Samaranch

El CaireEgipte va viure ahir la jornada més sagnant de la seva convulsa transició. De matinada la policia va dispersar per la força una manifestació dels Germans Musulmans i va provocar una autèntica matança. Les forces armades ja havien advertit en un ultimàtum que a partir de dissabte adoptarien mesures més contundents contra les protestes organitzades pels partidaris de Mohammed Mursi, el rais deposat en un cop d'estat. I la policia va aplicar l'amenaça al peu de la lletra, actuant amb una duresa extrema contra els simpatitzants islamistes concentrats al barri cairota de Ciutat Nasser.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons les xifres del ministeri de Sanitat, haurien perdut la vida 65 persones, i 708 haurien resultat ferides. No obstant, fonts dels Germans Musulmans eleven el nombre de víctimes mortals per sobre del centenar, i els ferits a uns 4.000.

Cargando
No hay anuncios

Xoc de versions

Segons diversos testimonis oculars, els disturbis van començar dissabte cap a dos quarts de dues de la matinada, quan una multitud participava en una manifestació que va sortir de la mesquita de Rabà al-Adauiya, epicentre de les protestes dels Germans Musulmans. Segons la versió oficial, els manifestants pretenien tallar la carretera del Sis d'Octubre, una de les principals artèries de la capital egípcia, raó per la qual els agents els van voler dispersar amb gasos lacrimògens.

Cargando
No hay anuncios

No obstant, els activistes islamistes rebutgen que aquesta fos la seva intenció. "Primer van començar a atacar-nos amb els gasos, i passada una estona, va caure sobre nosaltres una pluja de trets. La policia tenia franctiradors apostats als terrats dels edificis de l'avinguda Nasser. Van disparar a matar, al cap, al coll i al pit", sosté l'Ahmed, un jove aturat que pertany al PLJ, el partit dels Germans Musulmans. A més d'agents, en la batalla també hi haurien participat els baltaguia , que és com es coneixen a Egipte els que duen a terme encàrrecs violents.

Un portaveu del ministre de l'Interior va assegurar que els manifestants anaven armats amb pistoles de balins, i que diversos agents van resultar ferits. "No és cert, nosaltres ens defensàvem tirant pedres. Jo no vaig veure ningú que anés armat", afirma l'Ahmed. Hores després dels enfrontaments, que van durar fins a les nou del matí, l'avinguda Nasser encara era un camp de batalla: taques de sang a terra, una desena de trinxeres fetes amb rajoles i presidides per banderes de Mursi, i algun vehicle cremat.

Cargando
No hay anuncios

Desafiament del govern

"Esperem que [els manifestants] entrin en raó i posin fi a les seves protestes per evitar un bany de sang", va declarar el ministre de l'Interior, Mohamed Ibrahim, que va reiterar que els manifestants serien desallotjats del seu campament de Rabà al-Adauiya "aviat i d'acord amb la llei". En un polèmic comentari, el ministre va atribuir l'alteració de l'ordre experimentada durant les últimes setmanes al desmantellament de la policia política després de la revolució, i va anunciar que es tornaran a controlar activitats polítiques i religioses.

Cargando
No hay anuncios

Condemna al silenci informatiu

Ahmed Aref, un portaveu de la confraria, va denunciar en una roda de premsa uns fets que va qualificar de "massacre". "Condemnem el silenci dels partits polítics [...] i la cobertura dels mitjans públics i privats que avui continuen oferint imatges de les manifestacions de Tahrir", va dir Aref, que va reiterar la voluntat dels líders del moviment islamista de mantenir les seves mobilitzacions malgrat les amenaces.

Cargando
No hay anuncios

Alguns actors polítics a Egipte van condemnar la matança, com els joves revolucionaris del Moviment 6 d'Abril, que van demanar la dimissió del ministre de l'Interior. El partit salafista Al-Nur va atribuir la responsabilitat de qualsevol vessament de sang al govern, i va fer una crida al diàleg. En canvi, el Front de Salvació Nacional, la plataforma de partits laics, en va culpar més aviat la confraria, pel fet de continuar amb les protestes.