Massacre terrorista a París
Almenys 45 morts en diversos atemptats simultanis, un any després de l’atac a ‘Charlie Hebdo’
BarcelonaGairebé un any després de l’atac a Charlie Hebdo, el terrorisme va tornar a posar ahir París en el punt de mira. Una sèrie d’atacs simultanis al centre de la ciutat van deixar almenys 45 morts i una seixantena de ferits, segons informava la policia en tancar l’edició. Es tracta del pitjor atac terrorista que ha patit la capital francesa.
A quarts de deu del vespre es van produir diversos tirotejos als districtes X i XI, en una zona de molta activitat nocturna de la capital francesa, molt a prop de la seu del setmanari satíric atacat al gener. Alhora, un terrorista suïcida es va immolar prop de l’Estadi de França, situat a Saint-Denis, al nord de París, on se celebrava el partit amistós de les seleccions francesa i alemanya, amb 80.000 espectadors.
Segons els testimonis citats per la premsa francesa, els atacants disparaven des de cotxes. Un grup d’homes va entrar disparant a la discoteca Bataclan, on es feia un concert de rock, i es van fer forts amb una seixantena d’ostatges a l’interior. Un segrest que encara continuava ahir a la nit a l’hora de tancar aquesta edició.
A mitja nit, quan encara no havien estat detinguts els atacants, el president francès, François Hollande, que havia estat evacuat pocs minuts abans de l’estadi, va comparèixer per decretar l’estat d’emergència a tot el país, que vol dir que es poden prendre mesures extraordinàries com la restricció d’accés a alguns indrets, i va anunciar també el tancament de les fronteres. El president francès va justificar la mesura assegurant: “No volem que ningú entri al país a fer mal”.
“Una prova terrible”
“És una prova terrible, hem de demostrar solidaritat amb les víctimes, però també unitat i fortalesa: França ha de ser forta i ferma. El que volen els terroristes és fer-nos por. Hi ha espant, però davant la por es planta una nació que sap defensar-se i mobilitzar les seves forces i sabrà vèncer els terroristes”, va dir Hollande poc abans de reunir d’urgència els seus ministres. El president francès va demanar a la ciutadania que es quedés a casa i confiés en les forces de seguretat.
Els testimonis evocaven escenes dantesques. Alguns van veure entre cinc i sis tiradors, a cara descoberta, que portaven armes llargues. En un altre dels atacs, a Carillon, hi va have dos tiradors, que van començar a disparar dins d’un bar, abans de fugir del lloc. Un dels restaurants atacats va ser Le Petit Cambodge. “Va durar moltíssim. Va aixecar el Kalàixnikov, i va començar a disparar. Sentíem cridar la gent, vam sentir deu trets”, va dir un dels testimonis al diari Libération.
Un dels joves que van poder sortir del concert de Bataclan va parlar a France Info: “Era just davant de l’escenari, era un concert amb la música molt forta, he sentit uns petards, m’he girat, i he vist una silueta amb el cap cobert que anava cap a la porta del fons, disparava contra mi. La gent ha començat a tirar-se a terra i a caure. He sortit corrents per la porta d’emergència”.
D’altres asseguraven que, gairebé a la mateixa hora, dos homes havien obert foc davant la Rue Charonne, en una terrassa de cafè: “Hem sentit més de 100 trets”. En total, enmig de la confusió, els mitjans de comunicació francesos van informar d’entre cinc i sis accions terroristes en diferents punts de la capital i els voltants.
A més del triple tiroteig hi va haver dues o tres explosions prop de l’Estadi de França, a Saint-Denis, en dos bars. Un home es va immolar prop de les instal·lacions. L’estadi va ser acordonat i el públic es va esperar al terreny de joc, fins que van rebre l’autorització per sortir.
“Una massa embogida”
“La gespa ha estat envaïda per la gent, una massa de gent embogida s’ha mobilitzat just després del xiulet final del partit. Hem sentit dues fortes explosions i una de més petita. Pels altaveus han anunciat que els espectadors havien de sortir per unes portes determinades però cinc minuts després molts espectadors han tornat”.
Els atacs es van produir el dia abans que se celebrés a Viena una cimera internacional liderada pels Estats Units i Rússia amb la participació d’una vintena de països per discutir una sortida política al conflicte de Síria. Dijous l’Estat Islàmic havia reivindicat un atac amb 43 morts a Beirut.