Internacional25/05/2017

Detinguts a Líbia el pare i un germà petit del suïcida de Manchester

La policia apunta que el terrorista formava part d'una xarxa

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresSalman Abedi, el suïcida que dilluns a la nit va matar 22 persones a Manchester, no hauria actuat sol. De fet, a mesura que es tenen més dades sobre el seu entorn, la policia creu que hi va haver una “xarxa” de suport al darrere. El més sorprenent i esfereïdor a la vegada és que aquest nucli podria estendre’s a gairebé tota la família. Tres dels seus membres, el pare, el germà gran i el germà petit del terrorista, han sigut detinguts. Dos a Líbia i un al Regne Unit. Aquest últim, Ismael Abedi, de 23 anys, va ser el primer del clan a ser identificat per la policia britànica, dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A última hora d’ahir es va confirmar l’arrest, a Trípoli, de Ramadan Abedi, el pare del jove terrorista. Homes emmascarats i armats se’l van endur mentre atenia una entrevista per a una cadena de televisió. A més, citant el cap de la força antiterrorista de la capital del país, Ahmed Bin Salem, l’agència Reuters va confirmar la detenció, dimarts a la nit, de Hashem Abedi, el germà petit del terrorista, de 20 anys. Tant Ramadan com Hashem han sigut arrestats per possibles vincles amb l’Estat Islàmic.

Cargando
No hay anuncios

El seguit de detencions confirmarien la hipòtesi inicial amb què va començar a treballar la policia metropolitana de Manchester, segons va confirmar Ian Hopkins, el cap del servei. “Resulta evident que estem davant d’una xarxa” de col·laboradors, va apuntar en una compareixença, sense especificar més detalls relatius al grau de col·laboració d’uns i altres per a la comissió final de l’atemptat.

Connexió líbia

Cargando
No hay anuncios

La connexió líbia prendria encara més força si es demostra la informació que també ahir a la tarda publicava la web del Daily Mail en què assegurava que Salman Abedi havia tornat al Regne Unit feia molt poc després de passar tres setmanes amb els pares.

D’altra banda, Ian Hopkins també va confirmar que al llarg del dia d’ahir s’havia procedit a fer dos escorcolls en dos domicilis de Manchester. Per entrar en un dels pisos es va haver de dur a terme una explosió controlada. El resultat del doble operatiu va ser la detenció de tres persones. Hores després, a Wigan, a 40 quilòmetres al nord-oest de Manchester, encara es va detenir una altra persona. Forces que patrullaven pel centre de la ciutat van detectar un home amb un paquet sospitós. Es desconeix, però, si té vinculació directa amb l’atac durant el concert de la cantant nord-americana Ariana Grande. En total, al Regne Unit hi ha set detinguts.

Cargando
No hay anuncios

Les característiques de l’artefacte que Salman Abedi va fer esclatar al pavelló esportiu serien una altra prova de càrrec que suportaria la idea del complot.

En aquest sentit, diferents informacions, tant del Daily Mail com del Guardian, la BBC i el Daily Telegraph, apunten que Abedi era una “mula”, que es va limitar a carregar i fer detonar una bomba feta per un expert. En la seva compareixença, però, Hopkins no va comentar si en els registres realitzats s’havien trobat proves d’un possible laboratori o taller d’explosius.

Cargando
No hay anuncios

En el radar de la intel·ligència

Una altra de les dades conegudes ahir del passat del terrorista és que havia figurat en el radar dels serveis d’intel·ligència britànics. Fa cinc anys dos companys de batxillerat esmentats per la BBC van contactar amb la policia a causa de la possible radicalització del jove i el seu suport als atemptats suïcides. La mateixa denúncia s’hauria fet aquest mateix any. La ministra de l’Interior, Amber Rudd, ho va confirmar en una entrevista a la BBC: “Els serveis de seguretat detecten molta gent, però no per això la detenen. En el cas d’Abedi, quan acabi la investigació podrem revisar i esbrinar què més ha passat”.

Cargando
No hay anuncios

El suposat passat radical d’Abedi va ser confirmat també per oficials nord-americans, segons va informar el reporter de la NBC Richard Engel. La filtració va provocar una furiosa reacció de la ministra Rudd, que va demanar a Washington que evitessin més filtracions com aquesta. De fet, els mateixos oficials nord-americans que van informar Engel havien facilitat el nom del suïcida una hora abans que dimarts a la tarda ho comuniqués Ian Hopkins, el cap de la policia.

Però a Rudd no li ha servit de res la seva crítica. En la seva edició en línia d’ahir, el New York Times va mostrar imatges de les restes de la bomba, que demostrarien que es tractava d’un artefacte prou sofisticat. El diari afirmava que l’anàlisi preliminar del dispositiu suggereix que es tractava d’un “potent explosiu embolcallat dins d’un contenidor de metall lleuger”. La informació afegia que Salman Abedi duia el detonador a la mà esquerra.

Cargando
No hay anuncios

A més dels 22 morts i els 59 ferits -tots ja identificats, encara que no se n’han facilitat les identitats-, un altre dels temuts efectes secundaris de la massacre és la persecució dels musulmans. En aquest sentit, ahir a la tarda, el Centre Islàmic de Manchester i Mohammed Ullah, imam de la Universitat de Manchester, van denunciar alguns fets preocupants: des d’assetjament a adolescents fins a l’intent de calar foc en una mesquita d’Oldham, una de les ciutats dormitori a prop de Manchester.

Normalitat electoral

Cargando
No hay anuncios

Com havia passat dimarts al vespre a Albert Square, al davant de l’Ajuntament de Manchester, diverses cerimònies de record i d’agermanament van tenir lloc ahir, en diferents indrets del centre de la ciutat, on des de bon matí ja s’havia aixecat el perímetre de seguretat que impedia l’accés a les rodalies de l’Arena, però també, per exemple, als jardins de la catedral o del Museu Nacional del Futbol.

I a Londres, tot i que la presència de militars als carrers és un fet del tot inusual, els londinencs i els turistes s’hi hauran d’acostumar si més no uns dies, avui està previst que la vida política reprengui el pols.

Cargando
No hay anuncios

Jeremy Corbyn, cap dels laboristes, va mantenir ahir una conversa amb la primera ministra, Theresa May, per indicar-li que el seu partit reprendria, avui a escala local, i divendres ja a tot el país, els actes de la campanya electoral. “El poble britànic està unit i determinat perquè el terrorisme no prevalgui, i no ens impedirà continuar la nostra vida quotidiana ni farà descarrilar el procés democràtic. Reprendre la campanya és essencial per mostrar la determinació del país en defensa de la democràcia”, va dir en un comunicat.

Paradoxalment, el UKIP (Partit per la Independència del Regne Unit en les sigles en anglès) també va fer un comunicat similar. El líder, Paul Nuttall, presentarà aquest matí el programa electoral. L’atac de Manchester pot tenir incidència en els punts forts de la formació xenòfoba: seguretat i immigració.