MAGRIB
Internacional07/07/2017

El Marroc s’apodera de les aigües territorials del Sàhara Occidental

l govern marroquí ha aprovat un projecte de llei i un decret per delimitar la frontera marítima del país davant la costa de les illes Canàries

Ara
i Ara

BarcelonaAmb la finalitat de posar fi als arguments que fan dubtar de la sobirania del Marroc sobre les seves aigües territorials, el govern marroquí ha aprovat un projecte de llei i un decret per delimitar la frontera marítima del seu país davant la costa de les illes Canàries.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al marge d’això, aquests nous documents legislatius també inclouran la incorporació del mar del Sàhara Occidental a les aigües territorials del país magribí.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del govern marroquí, Mustafa Al-Khalfi, va dir en resposta a una pregunta en roda de premsa que feia referència a possibles diferències territorials amb l’estat espanyol -per la frontera marítima de les illes Canàries- que les normatives aprovades responen a “un dret sobirà que el Marroc exerceix en el marc del dret internacional i amb dimensions econòmiques, estratègiques i diplomàtiques”.

Tanmateix, el ministre ha destacat altres raons que han dictat la necessitat d’aprovar aquesta decisió, com l’adequació de les seves lleis al dret internacional, assegurar la circulació de vaixells i la prevenció contra la contaminació.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, “aquesta normativa”, va afegir, “té una dimensió tecnològica que permetrà al Marroc actualitzar les seves dades i preparar-se per demanar l’expansió de la seva plataforma continental”.

Explotació il·legal

Cargando
No hay anuncios

El govern marroquí pren aquesta decisió malgrat les denúncies del Front Polisario i de les organitzacions com Western Sahara Resource Watch, que posen en evidència la possible explotació il·legal dels recursos naturals del territori saharaui. El 15 de juny el Tribunal Suprem de Sud-àfrica va dictaminar que la retenció d’un vaixell del Marroc amb 54.000 tones de fosfat del Sàhara Occidental és legal i que caldrà revisar a qui pertany.