LLIBERTAT DE PREMSA
Internacional05/09/2017

“El meu marit no és un terrorista”

La dona de Hamza Yalçin, el periodista detingut a Barcelona, reclama el seu alliberament

P.j. Armengou
i P.j. Armengou

BarcelonaSeda Sanlier, la dona del periodista turc detingut fa un mes a Barcelona, va reclamar ahir l’alliberament i la no extradició a Turquia de Hamza Yalçin, crític amb el govern de Recep Tayyip Erdogan. “El meu marit no és un delinqüent ni un terrorista. És un refugiat polític a Suècia, un escriptor socialista, un activista...”, va indicar Sanlier, que va denunciar el clima de repressió i la manca de llibertats que es viu al seu país: “Turquia no respecta els drets humans. Per a Erdogan totes les manifestacions són terrorisme i les presons estan plenes de periodistes, socialistes, demòcrates i diputats kurds”. Per aquestes raons, la dona de Yalçin considera que “el govern d’Espanya i la Interpol no haurien de confiar en la paraula del senyor Erdogan” i reclama l’alliberament immediat del seu marit.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sanlier va fer aquestes declaracions a Barcelona, durant la presentació del manifest per la llibertat de Hamza Yalçin celebrada al Col·legi de Periodistes de Catalunya i que té el suport d’una quinzena d’entitats. A l’acte hi van participar diverses de les organitzacions signants i amics del periodista, entre els quals hi havia Zana Suphamdagi. Amb veu trencada, l’activista kurd, que viu exiliat a Grècia, va advertir que “si Espanya extradeix Yalçin, patirà tortures i podria morir”. “Jo ho he viscut”, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

La vida de Yalçin, en perill

Les entitats impulsores del manifest, encapçalades pel PEN Català, el Col·legi de Periodistes i el col·lectiu Alerta Solidària, consideren que la detenció de Yalçin “s’emmarca dins la campanya repressiva del president turc Erdogan” i consideren que “no hi ha cap mena de garantia que la seva integritat física i moral sigui respectada” si és extradit. Al manifest, les organitzacions signants recorden que Turquia s’està replantejant restaurar la pena de mort i que, donat que Yalçin va ser condemnat a mort anys enrere pel seu activisme polític, “res no garanteix que les autoritats no executin aquesta condemna”.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta del PEN Català, Carme Arenas, va demanar ahir “no ser còmplices del govern d’Erdogan” i va recordar que, defensant els drets de Yalçin, es defensen les llibertats de tots els ciutadans d’Europa, ja que la seva detenció suposa un greu atac a la llibertat d’expressió.

El 3 d’agost la Policia Nacional va detenir Hamza Yalçin a l’aeroport Barcelona-El Prat per ordre de la Interpol. Yalçin, que resideix a Suècia i no visita Turquia des del 1998, està acusat d’insultar el president Recep Tayyip Erdogan en un article publicat a la revista Odak ( focus en català) i de “tenir vincles terroristes” amb un partit d’extrema esquerra que, segons un dels seus advocats, David Aranda, “ni tan sols existeix avui dia”.

Cargando
No hay anuncios

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, davant la negativa de Yalçin a ser enviat a Turquia, va decretar presó provisional per al periodista, que va ingressar a Can Brians, on continua des de llavors. El 30 d’agost Turquia va reclamar oficialment l’extradició de Hamza Yalçin i ara Espanya ha de decidir si la fa efectiva. “En un màxim de 40 dies el govern espanyol hauria d’emetre una resolució”, explica David Aranda, que indica que en cas que l’executiu denegui l’extradició “Hamza haurà de sortir automàticament de la presó”.