El mariscal Al-Sissi aspira a ser el nou rais d’Egipte
L’home fort de l’exèrcit serà candidat a les presidencials
El CaireDesprés de molts mesos de rumors i falses filtracions d’un anunci imminent, Al-Sissi va dirigir-se ahir a la nació a través d’un missatge emès per la televisió pública per explicar les raons que l’han portat a presentar-se a les eleccions presidencials i els eixos del seu programa electoral. Tot i que estaven previstos per a mitjans d’abril, els comicis van ser endarrerits per discrepàncies sobre la llei electoral, i s’espera que la junta electoral en fixi la data definitiva durant els pròxims dies.
L’home fort d’Egipte va fer l’esperada declaració després d’una reunió del Consell Superior de les Forces Armades, en què va presentar la seva dimissió com a ministre de Defensa. D’acord amb la llei, els militars han d’abandonar les seves responsabilitats a l’exèrcit per poder assumir un càrrec polític. A la reunió de la cúpula militar també es va nomenar el seu substitut, Sidqi Sobhi, actual cap de l’estat major.
“Em dirigeixo a vosaltres per última vegada amb l’uniforme militar després de prop de 45 anys de servei”, va dir Al-Sissi a l’inici del seu discurs, de poc més de 15 minuts de duració. El mariscal va justificar la seva decisió en el fet que es tracta d’una “petició” del poble egipci. “Jo sempre he estat un soldat al servei de la nació egípcia”, va afegir.
L’encara mariscal va afirmar que el país està davant enormes desafiaments en els àmbits econòmic, polític i de seguretat, i va apel·lar a la unitat de la nació per poder superar-los. “No puc oferir miracles, però sí que puc oferir ganes de treballar i abnegació”, va dir. En diverses ocasions va reiterar que el seu principal objectiu és la construcció d’un país “democràtic i modern”. Així mateix, va prometre lluitar contra la situació d’atur que pateixen “milions de joves egipcis”, així com aportar “estabilitat, seguretat i esperança” a la sacsejada nació àrab.
Retòrica antiterrorista
En un país obsessionat per les conspiracions exteriors, el mariscal va advertir que no permetrà “la interferència en els assumptes interns d’Egipte” d’altres països. En el seu discurs no va faltar una referència al combat contra el terrorisme, la gran lògica legitimadora del nou règim sorgit del cop d’estat contra l’expresident islamista Mohammed Mursi. “Pretenc alliberar el país de la por i el terrorisme”, va proclamar.
Posseïdor d’una notable popularitat entre la població egípcia, els analistes consideren Al-Sissi com el gran favorit per imposar-se en els comicis presidencials. Després de la retirada de diversos possibles aspirants al·legant la seva falta de confiança en el procés electoral, de moment el mariscal només té un adversari, el nasserista Hamdin Sabbahi, que va acabar tercer en les presidencials del 2012.
L’anunci va arribar quan encara no s’ha apagat la polèmica generada per la condemna simultània a la pena de mort per a 529 persones per part d’un tribunal del sud d’Egipte. En una manifestació de protesta ahir a la Universitat del Caire, va morir un estudiant i vuit més van resultar ferits. Malgrat les crítiques de les organitzacions de drets humans per la falta de garanties jurídiques del judici, la fiscalia va imputar ahir 919 persones en dos nous “macrojudicis” també relacionats amb els actes de violència succeïts a Mínia el mes d’agost passat com a represàlia pel brutal desallotjament del campament islamista de Rabà al-Adauiya, que es va saldar amb la mort de centenars de persones.