Itàlia

Itàlia confia a Mario Draghi la formació d'un nou govern

El president Sergio Mattarella l'hi encarregarà després del fracàs de les negociacions per mantenir Conte al capdavant de l'executiu

Mario Draghi, aquest dimarts, sortint de casa seva a Roma
3 min

MilàEl president de la República Italiana, Sergio Mattarella, encarregarà a l’economista Mario Draghi la formació d’un govern d’“alt perfil institucional” per evitar la convocatòria d’eleccions anticipades. La decisió de Mattarella va arribar després que l’executiu liderat per Giuseppe Conte perdés la majoria al Senat i els partits de la coalició governamental no aconseguissin arribar a un nou acord. Aquest migdia l’expresident del Banc Central Europeu es reunirà amb el cap d’estat i en els pròxims dies se sotmetrà al vot de confiança del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mattarella va encarregar divendres passat al president de la Cambra dels Diputats, Roberto Fico, que mediés entre el Moviment Cinc Estrelles (M5E), el socialdemòcrata Partit Democràtic, Lliure i Iguals i el grup Europeistes, creat recentment i format per membres del grup mixt i de petits partits centristes, per intentar trobar una sortida a la crisi provocada per la sortida de l’executiu d’Itàlia Viva, el partit de Matteo Renzi. L’objectiu era revalidar com a primer ministre Conte, que va dimitir la setmana passada després de perdre la majoria al Senat, i elaborar un programa amb el qual es pogués donar llum verda a un nou govern.

El partit de Matteo Renzi també va participar en les converses, però les seves exigències van fer encallar les negociacions. Després de complir el seu ultimàtum i provocar la caiguda de l’executiu que ell mateix havia impulsat el 2019, Renzi va apujar l’aposta i va posar com a condició per donar el seu suport a un nou govern la sortida de l’actual ministre de Justícia, el grillino Alfonso Bonafede, i de la titular d’Educació, membre també del M5E i molt qüestionada a Itàlia per la seva gestió durant la pandèmia. Tot i que, en realitat, no era cap secret que l’objectiu últim de Renzi era el cap del mateix Conte. La negativa del M5E i del PD a cedir davant de l’ex primer ministre florentí va posar punt final a l’executiu liderat per l’advocat, el segon de l’actual legislatura, que va arrencar el juny del 2018.

Moment crític

Sergio Mattarella va comparèixer al Palau del Quirinal passades les nou de la nit, després de reunir-se amb Fico i constatar que no existia cap possibilitat de ressuscitar l’anterior govern. En un to més seriós de l’habitual, el president va recordar als líders polítics la “dramàtica” situació que travessa Itàlia, enmig d’una pandèmia i una crisi social, econòmica i sanitària. I va deixar clar que només hi havia dues alternatives: convocar eleccions anticipades o encarregar un govern institucional a una figura de prestigi: “Demano a totes les forces que donin el seu suport a un govern que no s’identifiqui” amb cap partit i que sigui d’“alt perfil” per “afrontar l’emergència present”, va implorar, fent una crida gairebé dramàtica a la responsabilitat dels partits polítics.

Mattarella va rebutjar dissoldre les cambres i convocar eleccions anticipades, perquè aquesta opció implicaria paralitzar l’activitat parlamentària durant la campanya electoral i la formació d’un nou executiu en un moment crucial per a Itàlia. El cap d’estat va recordar que a l’abril Roma ha de presentar davant de la Comissió Europea el pla per a la utilització dels fons europeus per fer front a la pandèmia. “I ha de ser abans de la data en què expira el termini perquè es puguin fer servir aviat aquests diners i pugui haver-hi un debat sobre el pla amb el nostre govern, que no podria fer-ho si tingués l’autoritat reduïda”, va explicar. “No ens podem permetre perdre aquesta ocasió fonamental per al nostre futur”, va afegir amb preocupació el president.

El paper del president

Mattarella s’erigeix un cop més en el garant de les institucions a Itàlia i l’únic capaç de resoldre una crisi política tan incomprensible com inoportuna en un país que suma més de 85.000 morts per coronavirus. Segons la Constitució transalpina, el cap d’estat té poders limitats. “Tinc les meves idees, però les he de deixar de banda”, sol repetir. Però els constitucionalistes assenyalen que el president gaudeix d’un “poder acordió”, que s’expandeix o contrau en funció de les necessitats del moment.

Si Mario Draghi accepta l’encàrrec i el Parlament confia en el nou gabinet, serà la tercera vegada en 25 anys que Itàlia estarà governada per un executiu tècnic. L’última, el 2011, va ser el també economista Mario Monti l’encarregat de salvar el país del precipici, però no va deixar gaire bon record entre els italians. Si no hi ha acord, Mattarella no tindrà més remei que convocar eleccions anticipades.

stats