La marina dels EUA abandona al mar els cossos de 12 migrants
El mal temps obliga l’‘Aquarius’ a canviar de ruta i Espanya no descarta que els rescatats acabin en un CIE
BarcelonaEl mar Mediterrani es converteix cada dia que passa en un escenari més terrorífic per als migrants. Ara ja no són només els naufragis de pasteres, ni les traves a les ONG que es dediquen a rescatar-los, sinó que, com denuncia David Beversluis, el metge a bord de l’Aquarius, els migrants s’han convertit en “els peons d’un joc polític”. L’equip de Metges Sense Fronteres s’ha passat la nit atenent una vuitantena de rescatats afectats per mareig, a causa de les onades de més de quatre metres que els han obligat a canviar de ruta i passar més a prop de les costes de Sardenya, cosa que probablement endarrerirà l’arribada a València. Mentrestant, ahir es va saber que un vaixell de la marina nord-americana que està de maniobres al Mediterrani, el Trenton, va localitzar dimarts una pastera i va abandonar en alta mar almenys 12 persones que es van donar per mortes.
Quan l’embarcació militar va topar amb els nàufrags va demanar al vaixell de rescat de l’ONG alemanya Sea Watch que s’ocupés dels 41 supervivents i van informar que estaven treballant en la recuperació de 12 cossos. “Ens hi vam acostar però abans d’arribar-hi el vaixell militar va avançar cap a nosaltres. Vam pensar que ja havien recuperat tothom, inclosos els cadàvers”, explica a l’ARA Ruben Neugebauer, a bord del Sea Watch.
En un comunicat, la base de Nàpols de la marina dels Estats Units va informar: “Durant l’operació, la tripulació va observar aproximadament 12 cossos a l’aigua que semblaven no respondre. Es va prioritzar el rescat dels que necessitaven ajuda immediata. Les llanxes van fer una recerca de seguiment i no van trobar més persones. No es va pujar cap mort a bord”. Les ONG de rescat sempre que és possible recuperen els cadàvers per poder-los identificar i informar-ne les famílies, i per donar testimoni del drama al Mediterrani.
El Sea Watch es va passar la nit de dimecres a dijous al costat de l’embarcació militar a l’espera que Roma confirmés si acceptaven els migrants a bord i els permetien desembarcar a Itàlia. Després que el govern italià anunciés que tancava els ports a l’Aquarius i que faria el mateix amb totes les ONG, els capitans es volen assegurar que podran desembarcar els nàufrags en un port segur i pròxim. “El que ha passat amb l’ Aquarius és una violació de les lleis de rescat al mar. Veurem què passa els pròxims dies, però definitivament és un abans i un després. És inacceptable que els supervivents d’un naufragi s’utilitzin com a ostatges per marcar una posició política. Esperem que la UE hi trobi una solució, perquè aquestes coses s’han de resoldre a terra, no al mar, on la gent necessita ajuda”, afegeix el portaveu de Sea Watch.
Després de dos dies sense resposta de les autoritats italianes, el vaixell militar nord-americà es va encaminar ahir al migdia cap a Sicília, davant el port d’Augusta on també hi ha una base militar. En tancar l’edició no havia rebut autorització del govern italià per desembarcar els nàufrags. Roma al·lega que mai ha sigut responsable d’aquest rescat. I és que l’embarcació militar va trobar els migrants a alta mar i, com obliga la llei del mar, els va rescatar pel seu compte. Un altre cas sense precedents amb la política del ministre de l’Interior italià, l’ultradretà Matteo Salvini, que per primer cop no autoritza una embarcació militar estrangera a deixar a terra els rescatats. En canvi, els guardacostes italians sí que van poder desembarcar dimecres 921 migrants al port de Catània.
El missatge és un avís per a navegants. I aquest cop literalment: els mercants, flota pesquera, petroliers i altres embarcacions que topin amb una pastera poden tenir problemes si, com és la seva obligació, en rescaten els ocupants. Pel canal de Sicília hi circulen cada any una mitjana de 97.000 embarcacions.
L’odissea de l’‘Aquarius’
Mentrestant, l’ Aquarius continua la seva odissea fins a València, amb els migrants més vulnerables, i la resta van en dos vaixells militars italians que escorten l’embarcació. “Portem 106 persones a bord. Aquest matí ha plogut i les escales i la coberta rellisquen. La gent està estirada a terra, incloses dones embarassades, mares que alleten i pacients que tenen cremades”, recordava ahir el portaveu de Metges Sense Fronteres a bord de l’embarcació humanitària. L’equip mèdic va atendre 80 persones per mareig.
La vicepresidenta i ministra d’Igualtat del govern espanyol, Carmen Calvo, va confirmar ahir que una part dels 629 migrants de l’Aquariu s -que entre dissabte i diumenge arribaran al port de València- poden acabar retinguts als centres d’internament d’estrangers (CIE) com a pas previ a l’expulsió, informa Daniel Martín. Calvo ha admès que, dels 629 migrants, “uns aniran als centres d’estrangers i la resta a altres espais segons les seves condicions”. Calvo coincideix amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va descartar concedir l’estatus de refugiats a tots els nàufrags. L’exmagistrat va subratllar que no rebrien un tracte diferent “de qui arriba en pastera” i va explicar que “qui no reuneixi les condicions per a l’asil podrà rebre un expedient d’expulsió”.
Itàlia i França ara intenten fer les paus
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, es reunirà avui a París amb Emmanuel Macron, malgrat que inicialment va dir que no aniria a la capital francesa. S’espera que la trobada serveixi per calmar la tensió diplomàtica entre els dos països a causa de l’intercanvi d’acusacions al voltant de la negativa de Roma a deixar atracar l’ Aquarius a Itàlia. Els dos líders dinaran plegats a l’Elisi. La polèmica va esclatar quan el president francès va acusar l’executiu de Conte de “cínic i irresponsable” per no donar auxili al vaixell de SOS Méditerranée i Metges Sense Fronteres, que ha hagut de posar rumb cap a València. Conte i Macron ja van conversar ahir per telèfon i, segons una nota oficial de la presidència gal·la, estan d’acord que al Consell Europeu de finals de juny cal debatre noves iniciatives sobre els migrants al Mediterrani. Conte també va confirmar que aniria a la cita que dilluns havia emparaulat amb Angela Merkel a Berlín.