Internacional13/12/2019

La participació en les eleccions d'Algèria cau en 10 punts

Desenes de milers de persones protesten al carrers d'Alger contra la convocatòria electoral

Ricard G. Samaranch
i Ricard G. Samaranch

AlgerUna modesta participació i les protestes en diverses regions, que han forçat el tancament de desenes de col·legis electorals, han marcat les eleccions presidencials celebrades aquest dijous a Algèria, les primeres des de la dimissió del president Abdelaziz Bouteflika a l'abril. D'acord amb la Junta Electoral, només un 41,14% dels votants han anat a les urnes, quasi 10 punts menys que a les eleccions de 2014. En cas que cap dels cinc candidats superi el 50%, se celebrarà una segona volta d'aquí 15 dies.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les eleccions representen l'última batalla del pols que lliura el nou home fort de l'estat algerià, el general Gaïd Salah, cap de l'estat major, amb el Hirak, el moviment de protesta que des del febrer organitza cada setmana mobilitzacions multitudinàries per exigir una ruptura radical amb el passat. El Hirak ha demanat el boicot dels comicis perquè els cinc aspirants van ocupar càrrecs polítics durant l'antic règim. A més, consideren que, independentment del vencedor, el vertader poder continuarà residint en mans de l'exèrcit, que ha tutelat el país magribí des que es va aconseguir la independència l'any 1962.

Cargando
No hay anuncios

A mig matí, a l'institut Pasteur, en una zona de classe mitjana de la capital, amb prou feines s'hi veuen electors, la majoria d'edat avançada. Per a tot el col·legi, amb una dotzena de meses electorals, només hi ha els representants de dos candidats: l'ex primer ministre Ali Benflis i Azzedine Mihoubi, el candidat favorit dels generals, segons els rumors que circulen entre els cercles periodístics d'Alger.

"El país necessita estabilitat"

"He vingut a votar perquè el país necessita estabilitat. Les manifestacions són dolentes per a l'economia. A més, nosaltres ja tenim els nostres drets polítics i socials, no ens en calen més", sosté el Jefal, un jubilat de 75 anys que s'ha decantat per Abdelmadjid Tebboune. "És un polític veterà, un tecnòcrata. No vull ningú amb pertinença a un partit", afegeix aquest elector, que ha exercit el seu dret a vot en tots els comicis anteriors.

Cargando
No hay anuncios

Durant tot el matí, centenars de manifestants i policies antiavalots han estat jugant al gat i a la rata pel centre d'Alger, on s'han arrestat diverses persones que proferien consignes contràries a les eleccions. Tanmateix, a mesura que avançava el dia, han anat convergint en el centre de la capital marxes sortides de les barriades fins a congregar desenes de milers de persones. La policia, desbordada, ha hagut d'optar per permetre les protestes, que han adoptat un caire festiu.

El Yazid, un jove comptable, ha assistit a la concentració amb cinc amics d'infància. Tots han optat per boicotejar els comicis. "Avui només votaran els corruptes o els funcionaris que s'hi han vist obligats. A la feina de la meva dona, una empresa pública, el cap ha intentat obligar els treballadors a cedir-li el seu vot per procuració. Ha dit que rebia ordres d'alts funcionaris. Ella ho ha rebutjat, així que ja sabem que mai l'ascendiran", comenta resignat. "Nosaltres sí que volem votar, però en un ambient adequat, quan es respectin realment els drets d'expressió i reunió", intervé un amic seu, el Boudru, un enginyer que ronda la trentena.

Cargando
No hay anuncios

La regió de la Cabília

La regió de la Cabília, amb una forta identitat amaziga i una llarga tradició de revoltes, ha sigut la zona on el procés electoral s'ha enfrontat a uns obstacles més seriosos. A Bouira un grup d'activistes ha assaltat i ha calat foc a la seu de l'ANIE, la Junta Electoral, que ha decidit suspendre la votació en totes les escoles de Tizi Ouzou, una capital de província. En altres pobles de la zona, els activistes han tapiat les portes dels col·legis per impedir l'entrada als electors. En un vídeo que circulava per les xarxes socials, s'hi podien veure diversos ciutadans llançant les urnes al pati d'una escola de Bejaïa.

Cargando
No hay anuncios

Atesa la baixa participació i la intensitat de les protestes, el nou president comptarà amb una legitimitat feble. Per tant, aquestes eleccions difícilment serviran per tornar l'estabilitat al país, tal com pretenia el govern.