La manicura dins el Museu Van Gogh per esquivar les restriccions covid
El sector cultural neerlandès protesta perquè continua tancat mentre reobren perruqueries, gimnasos i centres d'estètica
Brussel·lesFer-se la manicura al costat de la famosa família de pagesos menjant patates que Vincent van Gogh va pintar a l'oli el 1885 va ser possible per primera vegada aquest dimecres, en una jornada reivindicativa de bona part del sector cultural neerlandès, que observa amb indignació com les autoritats del país han permès reobrir botigues, perruqueries i gimnasos mentre museus, teatres i altres institucions culturals han de continuar amb les portes tancades per l'impacte de l'òmicron. Després que Dinamarca reobrís aquesta setmana, els Països Baixos són un dels pocs països d'Europa que han tornat a confinar la cultura.
"Oferint tallats de cabells, manicures i classes de fitness dins els museus i els teatres, el sector cultural neerlandès pretenia ressaltar la incongruència de la política del govern", explica a l'ARA un portaveu del Museu Van Gogh, una de les principals institucions que van participar dimecres en una protesta inspirada en la iniciativa dels actors i comediants Sanne Wallis de Vries i Diederik Ebbinge, batejada com a Kapsalon Theater [Teatre Perruqueria] en neerlandès, que arriba gairebé un mes després que els Països Baixos decretessin un nou confinament estricte en resposta als rècords de contagis del desembre.
Van ser una cinquantena els museus que es van sumar a la iniciativa i la resposta del públic va ser "molt positiva", valora el director del Museu Limburgs, Bert Mennings, que critica que el govern dels Països Baixos ja ha decretat quatre vegades el tancament del sector cultural durant la pandèmia. "Al llarg d'aquesta crisi el govern holandès ha anat sovint massa tard prenent mesures i ara volen demostrar que han canviat amb aquestes mesures, però no té cap sentit que un supermercat pugui obrir i un museu no", recalca Mennings. El director d'aquest museu de la regió fronterera entre Bèlgica, els Països Baixos i Alemanya recorda que el sector cultural ha demostrat que pot oferir totes les garanties de seguretat necessàries per poder reobrir malgrat l'òmicron i es queixa que el govern s'ha oblidat completament d'un sector que ha rebut ajuts públics però que té un alt nombre d'autònoms i petits projectes que estan patint molt més.
Al seu torn, per al portaveu del Museu Van Gogh, la protesta de dimecres hauria d'haver sigut suficient per transmetre la idea "d'urgència" que viu el sector. Aquesta és una de les institucions culturals més importants del país, el museu que tenia més capacitat d'ingressos perquè només a través de les vendes d'entrades en cobria un 90%. Admet que l'ajut financer ha sigut suficient, però espera que les autoritats neerlandeses rectifiquin després d'haver hagut de tancar 19 setmanes el 2020 i 24 el 2021.
La creativitat, però, és, al cap i a la fi, una de les armes dels artistes i els agents culturals, i per això les sales de concert es van reobrir per fer sonar orquestres mentre barbers tallaven els cabells als seus clients o museus com el de Limburg van oferir classes de fitness. Per ara, el govern neerlandès només ha informat els representants del sector que la setmana que ve estudiarà la reobertura, i aquests ja avisen que, si no hi ha canvis, no se'ls han acabat les idees: "Alguns museus podrien obrir només com la botiga del museu, que ja la tenen, i si algú necessita anar al lavabo potser la ruta per arribar-hi permet gaudir d'algunes obres d'art".