ÀFRICA
Internacional 04/02/2014

Mandela honora la família i el partit en el seu testament

L'expresident es recorda dels seus cuidadors i les escoles i instituts que tenien relació amb ell

Marta Rodríguez Carrera
3 min
A PARTS IGUALS Zenani Mandela, filla de Madiba, saludant ahir una periodista.

JohannesburgNelson Mandela va pensar en tothom a l'hora de repartir els tres milions d'euros de fortuna personal i fer el seu testament, que ahir es va obrir a la fundació que porta el seu nom davant dels beneficiaris, poc abans de fer-ne la presentació mediàtica. "No hi ha hagut cap mostra visible de decepció" entre el clan, deia ahir l'amic i advocat del vell patriarca, George Bizos, un dels tres executors de les últimes voluntats de l'expresident sud-africà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anotació del veterà lletrat pren sentit després que durant la llarga convalescència de l'expresident, les filles i els néts es tiressin els plats pel cap per qüestions econòmiques, mentre que el país i el món sencer resaven perquè Mandela es refés. Fins i tot, alguns testimonis assenyalen que les disputes familiars es van viure el mateix dia del funeral.

El testament és equitatiu i tracta de la mateixa manera els seus descendents biològics i els de la seva tercera dona, Graça Machel, anteriorment vídua del president de Moçambic. Segons el jutge Justice Moseneke, Machel ha avançat que pensa renunciar a la seva part, tot i que la llei li dóna 90 dies per fer-ho formalment. D'aquesta manera es quedaria només amb les propietats i béns del matrimoni, casat amb règims de guanys, com són joies i residències a Maputo.

Xocs familiars per l'herència

Tot i que ahir ningú s'atrevia a dir on viurà a partir d'ara la vídua, tot fa pensar que deixarà la mansió de Johannesburg on Mandela va morir el 5 de desembre. El testament assenyala que la luxosa casa passarà a mans d'una empresa que gestionarà el nét gran i actual patriarca del clan, Mandla, precisament un dels familiars que més titulars d'escàndols acapara. Però amb el repartiment queda clar que Mandela confiava en ell i això pot ser un escut per a possibles batalles futures que pugui tenir amb les seves ties, que dubten del seu lideratge i l'han portat als jutjats per haver ordenat l'exhumació de familiars sense consultar a ningú més.

Al seu clan li deixa la gestió de les empreses que va muntar quan va sortir de la presó el 1990, després de passar-hi 27 anys. Era una manera de compensar la dona i els fills per la llarga absència i les penúries que van patir. Ara aquestes empreses generen milions de dòlars només pels beneficis dels drets d'imatge. Els fills i néts biològics de Machel rebran 222.000 euros, mentre que els besnéts s'embutxacaran 6.600 euros més.

Però a la lectura del testament no només hi havia família. Molt emocionada, Xoliswa Ndoyiya, 22 anys cuinant per a Mandela, explicava ahir que mai de la vida hauria sospitat que el seu cap es recordaria d'ella i de les seves companyes. De fet, algunes deien que "més que un cap era com un pare", il·lustrava Sara Mawela, 17 anys al servei de tot un mite que repetia que els 3.000 euros que hereta són poca cosa en comparació amb "l'honor" que Madiba hagi pensat en el personal de servei.

Les llàgrimes també se li escapaven al vell Bizos, amb 85 anys i encara actiu defensant els interessos dels miners massacrats a Marikana. La veu se li trencava quan, fent una lectura política i social del testament, destacava que el seu amic ha predicat amb l'exemple donant part de la seva fortuna a millorar l'educació de Sud-àfrica. Mandela llega 6.600 euros perquè les quatre escoles i universitats on es va formar ampliïn les seves beques, a més de tenir el mateix detall per a l'institut de la localitat on està enterrat i del barri de Soweto on va viure abans de ser empresonat.

Si era un home familiar, Mandela també era un animal polític i de partit. Així, ha tingut un gest generós cap al seu Congrés Nacional Africà (ANC, en anglès) cedint-li fins al 30% dels seus drets d'imatge amb la condició que els destini a fer polítiques de reconciliació.

stats