Dues mocions de censura contra un Macron cada dia més aïllat
Creix la contestació al carrer i al Parlament, que amenaça el govern d'Élisabeth Borne
ParísEl parlament francès debat aquesta tarda les dues mocions presentades pels grups de l'oposició contra el govern, que ha adoptat per decret la polèmica reforma de les pensions. Si alguna de les dues prospera –és un escenari poc probable–, la primera ministra Élisabeth Borne i els seus ministres hauran de dimitir. El president Emmanuel Macron tindrà aleshores dues opcions: nomenar un nou govern o dissoldre la cambra i convocar eleccions legislatives. El més probable seria la primera opció, però segons alguns mitjans francesos l'inquilí de l'Elisi hauria amenaçat Els Republicans amb convocar eleccions si donen suport a la moció de censura. Al partit conservador, amb un nou líder al capdavant, Éric Cioti, no li interessa celebrar comicis perquè podria perdre escons.
Al marge de les mocions, Macron s'enfronta també a una dura batalla al carrer, amb protestes a tot el país per fer visible la indignació i la ràbia per haver aprovat la reforma sense sotmetre-la a votació. Si durant dos mesos la contestació social a la reforma ha estat històrica, amb vagues generals i manifestacions cada setmana, l'ús de l'eina constitucional que permet al govern aprovar lleis sense passar per l'Assemblea ha desencadenat una autèntica onada d'ira. Divendres a la nit i també dissabte s'han multiplicat les protestes al carrer en diferents ciutats franceses. Dissabte a la matinada, a Lió, un grup de manifestants van entrar a la seu del districte quart i van intentar calar-hi foc. A Estrasburg es van trencar aparadors.
El govern, a la corda fluixa
La primera ministra de França, Élisabeth Borne, va aguantar dijous estoicament els crits i xiulets dels diputats mentre anunciava a l'Assemblea Nacional que el seu govern havia decidit no sotmetre a votació la reforma de les pensions i adoptar-la gràcies als poders constitucionals que autoritza el govern a aprovar lleis sense passar pel Parlament. Le Monde revela que després de l'accidentada compareixença a la cambra, Borne va acabar vessant algunes llàgrimes a la reunió a porta tancada amb els diputats de la majoria presidencial. Era la més reticent del govern a no portar el text a votació. Qui va prendre la decisió va ser el president de la República, Emmanuel Macron. Paradoxalment, Borne serà probablement la persona sacrificada per intentar superar la crisi política.
Dues hores abans de la votació, el govern va assabentar-se que no tenia el vot de tots els diputats conservadors del grup d'Els Republicans, l'únic partit de l'oposició que s'havia mostrat disposat a votar a favor de la reforma de les pensions. Però els diputats del grup estaven dividits. Macron va veure clar aleshores que no havia de portar el text a l'Assemblea. Le Monde també revela que el president "no es penedeix" de la decisió, tot i la contestació al carrer. "Ha pres la decisió pensant en l'interès del país més que en el seu propi interès polític", afirmen fonts pròximes a Macron citades pel diari.
La reforma de les pensions era el gran projecte de Macron per al seu segon i últim mandat. Haver-la imposat sense el vot parlamentari es percep com un fracàs polític, però sobretot és la confirmació que el president no té aliats a l'Assemblea –on tampoc té majoria absoluta– i li serà molt difícil construir majories per tirar endavant qualsevol llei. Sempre pot recórrer als poders constitucionals, com ha fet en més d'una desena d'ocasions aquesta legislatura, però la ciutadania cada vegada accepta menys la política feta a cop de decret. La reforma de les pensions ha estat el punt d'inflexió. Macron es troba en un impàs polític de difícil sortida. Els últims dos dies no ha fet ni aparicions públiques ni declaracions ni entrevistes. Silenci total.
Més manifestacions
La manifestació a París, a la plaça de la Concòrdia, va acabar per segona nit consecutiva amb aldarulls i 61 detinguts. La policia va prohibir dissabte les dues protestes convocades a través de les xarxes socials, als Camps Elisis i a la plaça de la Concòrdia, per evitar que més aldarulls. Tot i així, hi va haver incidents amb alguns manifestants que van entrar a la força al centre comercial de Les Halles, al centre de París. Dissabte a la nit es van repetir els aldarulls.
El líder del principal sindicat del sector públic, la CGT, Philippe Martinez, va reconèixer dissabte que hi ha hagut actes de violència “al marge de les manifestacions”, però va recordar que els sindicats ja havien avisat del risc. “Ningú ens podrà dir o retreure que no havíem advertit el president”, ha assegurat.
A més de les mobilitzacions al carrer, alguns sectors s'han declarat en vaga, com el de les refineries. Algunes han quedat bloquejades aquest dissabte i amenacen amb deixar sense combustible les gasolineres els pròxims dies, però el govern ja ha advertit que si cal hi intervindrà perquè això no passi. El sector aeri també es veurà afectat: de moment s'han anul·lat un 30% dels vols previstos dilluns a l'aeroport de París-Orly.