Tillerson diu que els Estats Units assumeixen "total responsabilitat" per les filtracions
Com a resposta, la policia britànica ha deixat de compartir informació amb els EUA
BarcelonaEl secretari d'estat dels EUA, Rex Tillerson, ha dit aquest divendres des de Londres que els Estats Units assumeixen "total responsabilitat" per les filtracions fetes a la premsa nord-americana sobre l'atemptat de Manchester de dilluns.
Tillerson s'ha reunit a la capital britànica amb el ministre d'Exteriors del Regne Unit, Boris Johnson, després que la policia britànica anunciés ahir que deixa de compartir informació amb les autoritats dels EUA com a resposta a les filtracions. El secretari d'estat nord-americà ha lamentat els fets i ha assegurat que "la relació especial que existeix entre els dos països resistirà".
El dimecres, el 'New York Times' va difondre imatges del lloc de l'atac, cosa que va causar un gran malestar entre les autoritats britàniques. El rotatiu es va avançar a l'hora de revelar que l'atac era un atemptat terrorista, abans que ho confirmés la policia anglesa. Els Estats Units també van filtrar informació clau a periodistes nord-americans sobre els fets i la identitat del terrorista suïcida. El Consell Nacional de Caps de Policia del Regne Unit considera que "se soscaven les investigacions i la confiança de les víctimes, dels testimonis i dels familiars". A més, sembla que les filtracions suggerien que familiars del terrorista suïcida ja havien advertit els serveis de seguretat britànics que el jove era una persona perillosa.
Donald Trump, que ahir va ser a Brussel·les i aquest divendres es troba a Sicília per participar en la cimera del G-7, considera que aquestes filtracions són "una greu amenaça" per a la seguretat. "Es produeixen des de fa molt de temps i el meu govern arribarà al fons d'aquest assumpte", ha criticat el president nord-americà.
La primera ministra britànica, Theresa May, en la cimera de l'OTAN, va demanar als altres líders més implicació en la lluita antiterrorista després de l'atemptat de dilluns al Manchester Arena, en què van morir 22 persones i 64 més van resultar ferides en un concert d'Ariana Grande on la majoria dels assistents eren menors d'edat.
Segons la BBC, els responsables del cos policial de Manchester confien que es reprengui la relació normal que existeix entre els serveis d'intel·ligència d'aquests dos països, que habitualment comparteixen dades confidencials, però ara mateix estan "furiosos" per les filtracions perquè creuen que podrien ser negatives per a la investigació.