El primer ministre de Malta, a punt de dimitir esquitxat pel cas de la periodista assassinada

Joseph Muscat ha comunicat la intenció de renunciar després que ho hagin fet dos ministres per les sospites de la implicació del govern

Ciutadans protestant amb fotos de Caruana a l'exterior de les oficines del primer ministre de Malta
Júlia Manresa / Agències
29/11/2019
2 min

Brussel·lesLa crisi política que ha provocat la investigació per la mort de la periodista Daphne Caruana està a punt d'esclatar i d'acabar amb el primer ministre del país, Joseph Muscat, i també el seu govern. Segons el diari maltès The Times of Malta, The Times of Malta el primer ministre s'hauria reunit aquest divendres mateix amb el president del país, George Vella, i li hauria comunicat la seva intenció de renunciar al càrrec pels presumptes lligams que l'executiu maltès tindria amb l'assassinat de la periodista. Tot i que fa tres dies ja van dimitir dos ministres i el seu cap de gabinet per aquest motiu, fins ara Muscat s'havia negat rotundament a fer el mateix.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La periodista maltesa Daphne Caruana Galizia, de 53 anys, va ser assassinada l'octubre del 2017 amb un explosiu al seu cotxe. Caruana investigava la corrupció al seu país i la denunciava a través del seu blog Running Commentary després d'haver abandonat The Times of Malta perquè es negaven a publicar informació d'un expresident maltès. Caruana es va fer especialment coneguda quan el 2016 va destapar les relacions entre l'escàndol dels papers de Panamà –que revelaven que Malta s'ha convertit en un paradís fiscal– i diversos membres del govern maltès. També va assenyalar el primer ministre Joseph Muscat.

Però com s'ha arribat a la imminent dimissió de Muscat si aquest fins i tot va tornar a guanyar les eleccions després de l'assassinat de Caruana? El cas ha escalat fins a provocar diverses dimissions en l'executiu maltès després que aquest divendres al matí quedés en llibertat, sota vigilància, l'empresari Yorgen Fenech, que havia sigut detingut la setmana passada mentre intentava fugir en iot acusat d'ordenar l'assassinat de la periodista. Fenech va ser qui va apuntar en direcció al cap de gabinet del primer ministre maltès (i íntim amic seu), Keith Schembri, que va acabar sent detingut, interrogat i també alliberat fa pocs dies. Des d'aleshores, no només Schembri ha marxat del govern, sinó que també han dimitit el ministre de Turisme, Konrad Mizzi, i el d'Economia, Chris Cardona.

Fenech és accionista de la central elèctrica Electrogas i propietari de 17 Black (offshore a Dubai), segons les investigacions de la mateixa Caruana. Aquestes dues empreses van aparèixer en els papers de Panamà i són les que Schembri i Mizzi (aleshores ministre d'Energia) haurien fet servir per traspassar fons a Malta. El diari local Malta Today va publicar dijous que Fenech hauria pagat 450.000 euros per l'assassinat de Caruana. Els tres autors materials del delicte estan detinguts a l'espera del judici.

Tot plegat ha provocat una crisi política que, segons els mitjans locals, provocarà la dimissió imminent del primer ministre i la convocatòria d'eleccions. Les protestes al carrer també han elevat la tensió. Els mateixos fills de la periodista han acusat el govern d'entorpir les investigacions i han animat les protestes que s'han viscut al llarg dels últims dies davant el Parlament a La Valletta.

stats