Malawi incinera 20.000 vacunes d'AstraZeneca

Les dosis havien caducat i el govern s'ha negat a injectar-les a la població

Dosis d'AstraZeneca
Mar Bermúdez i Jiménez
19/05/2021
3 min

BarcelonaMalawi ha cremat aquest dimecres 19.610 dosis de la vacuna contra el covid-19 d'AstraZeneca. Van caducar el 13 d'abril, 18 dies després d'arribar al país. Tot i que en un primer moment la Unió Africana (UA) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) van assegurar que es podien administrar de forma segura fins a mitjans de juliol, ara l'OMS s'ha retractat i ha recomanat destruir-les.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Unes 102.000 vacunes d'AstraZeneca van arribar al país africà el 26 de març gràcies a una iniciativa de la UA i l'OMS. Tenint en compte l'esmentada data de caducitat, Malawi tenia menys de tres setmanes per utilitzar totes les dosis, un termini que els professionals de la salut van advertir que no era suficient. Tot i les dificultats, es va aconseguir subministrar el 80% de les dosis abans de la data estipulada. Les dificultats per administrar-les s'explicaven tant per les reticències de la gent a rebre la vacuna com per la inexperiència en el desplegament d'un programa d'immunització a gran escala per als adults del país.

John Nkengasong, director del Centre de Control i Prevenció de Malalties de l'Àfrica, organisme integrat en l'UA, va anunciar en una conferència de premsa a finals d'abril que les vacunes es podien fer servir fins a mitjans de juliol, concretament el dia 13. Es basava en un estudi fet pel productor, el Serum Insitute de l'Índia, que va determinar que les dosis d'AstraZeneca es podien administrar de forma segura fins nou mesos després de la data de producció. La caducitat impresa a les dosis, però, és de sis mesos. L'OMS també va demanar als estats africans que no malgastessin les dosis que se'ls havien donat amb ajuda internacional.

Tot i això, el govern de Malawi s'ha negat a injectar dosis caducades als seus ciutadans. "Estem destruint les vacunes perquè, com a política governamental, cap vacuna caducada s'ha utilitzat mai", ha explicat la ministra de salut, Khumbize Chiponda, a l'hospital central de Kamuzu, a la capital administrativa de Lilongwe. Després d'aquesta declaració ha llençat unes dosis que estaven embolicades en bosses de plàstic dins d'una incineradora. "En nom del govern, asseguro a tots els ciutadans de Malawi que ningú no rebrà una dosi caducada d'una vacuna contra el covid-19", ha reblat. Es tracta del primer país que anuncia públicament aquesta decisió i la consegüent destrucció de les dosis.

El canvi de posició de l'OMS

Malawi no és l'únic país que presenta reticències a subministrar dosis caducades. Sudan del Sud també ha apartat 59.000 vacunes donades per la Unió Africana i ha anunciat que tampoc les utilitzarà perquè estan fora de data. Hi ha altres països del continent amb vacunes en aquesta situació.

Tot i que en un primer moment l'OMS va demanar que es guardessin les dosis fins que es pogués determinar la seva vida útil, davant l'actuació de les autoritats sanitàries de Malawi se n'ha retractat dient que les vacunes ja distribuïdes amb caducitat fixada haurien de ser destruïdes. "Tot i que destruir-les és profundament lamentable en el context de qualsevol programa de vacunació, l'OMS recomana separar les dosis caducades de la cadena de distribució i eliminar-les de manera segura", va dir en un comunicat el 17 de maig.

Altres vacunes que s'utilitzen actualment tenen una vida útil de fins a 36 mesos. El repte amb les del covid-19 és que han estat en ús durant menys d'un any i no hi ha prou dades sobre l'efectivitat després de llargs períodes des que van ser produïdes.

Fins ara, segons les informacions que ha facilitat la ministra de Salut de Malawi, s'han administrat més de 335.000 dosis al país. Però hi ha una baixa acceptació de la vacuna. Els sanitaris esperen que aquesta mesura ajudi a millorar la confiança dels ciutadans. Les últimes dades són de 31.231 nous casos i 1.153 morts, d'una població total de 18 milions de persones. La ministra de Salut ha deixat clar que obtindran "més vacunes per aconseguir complir l'objectiu de vacunar almenys 11 milions de malawians amb AstraZeneca".

Els països africans han tingut problemes per aconseguir prou vacunes contra el coronavirus per immunitzar en massa les seves poblacions. Molts depenen de les donacions del pla mundial de vacunes Covax, que està codirigit per l'OMS i els seus socis, en cooperació amb l'Aliança de Vacunes Gavi.

stats