Itàlia

La màfia s'asseu a taula

La detenció del propietari d'una coneguda pizzeria demostra el pes del crim organitzat en la restauració a Itàlia

RomaLa màfia s'asseu a taula és més que el nom d'una polèmica cadena de restaurants italians. La Camorra, la 'Ndrangheta, la Cosa Nostra... Des de fa anys, la màfia ha trobat en el negoci de la restauració una tapadora perfecta per blanquejar diners il·lícits. La recent detenció dels propietaris de la famosa pizzeria Dal Presidente, a Nàpols, coneguda per haver tingut entre els seus il·lustres clients l'exmandatari nord-americà Bill Clinton, és només l'últim episodi d'una tendència que preocupa cada cop més les autoritats del país transalpí.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“On hi ha pizza hi ha la màfia”, va confessar un exsoldat de la 'Ndrangheta penedit poc després de la massacre que el 2007 va posar fi a la vida de sis persones en un restaurant italià a Duisburg, a Alemanya, i va deixar al descobert els tentacles de la potent màfia calabresa més enllà de les fronteres italianes. Ho sospitava també Giovanni Falcone, el magistrat sicilià assassinat per la Cosa Nostra el 1992 que va impulsar amb l'FBI Pizza Connection, una investigació sobre el tràfic de droga a banda i banda de l'Atlàntic. I ho demostra també la detenció aquesta setmana de cinc persones relacionades amb la pizzeria Dal Presidente, entre elles el titular del local i un policia corrupte acusats de blanqueig de diners amb l'agreujant mafiós.

Cargando
No hay anuncios

Segons la investigació de la direcció Antimàfia de Nàpols i la Guàrdia de Finances, els detinguts utilitzaven presumptament el restaurant, situat en una de les zones més freqüentades pels turistes que visiten Nàpols, per blanquejar diners de la Camorra. En concret, darrere de Dal Presidente hi hauria l'influent clan Contini, que, juntament amb la família criminal Licciardi i el clan dels Mallardo, controla des de fa dècades el tràfic d'estupefaents a la ciutat del Vesuvi.

Cargando
No hay anuncios

L'actual gestor de la pizzeria, Massimiliano Di Caprio, que compta amb diverses condemnes prèvies per robatori i tràfic de drogues, va aconseguir el local gràcies al suport econòmic i la protecció de Vincenzo Capozzoli, el seu cunyat, considerat el principal exponent del clan Contini. Amb ells també va ser detinguda la dona de Di Caprio, Deborah Capasso. Les autoritats italianes també van confiscar béns per valor de tres milions i mig d'euros.

Tot i que és un restaurant molt conegut, l'operació policial no va sorprendre a Itàlia. Des de Milà fins a Nàpols, passant per Roma o Florència, no hi ha pràcticament cap investigació recent sobre el crim organitzat a Itàlia en què no aparegui en algun moment algun bar, restaurant o pizzeria que és utilitzat com a autèntica bugaderia per la màfia, especialment després de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Ho confirma el darrer informe sobre delictes agroalimentaris elaborat per Coldiretti, la principal organització agrícola italiana, en col·laboració amb Eurispes, l'institut italià de recerca social, política i econòmica. La facturació total de l'agromafia va créixer més d'un 30% l'últim any –uns 21.800 milions d'euros, aproximadament–, perquè la cadena de subministrament d'aliments, la producció, el transport, la distribució i la venda tenen totes les característiques necessàries per atraure l'interès de les organitzacions criminals”. "El sector agroalimentari –es llegeix a l'informe– s'ha convertit en una de les àrees prioritàries d'inversió" de la màfia "perquè li permet infiltrar-se en la societat civil".

Cargando
No hay anuncios

Sovint, els propietaris o gestors dels negocis de restauració no mantenen aparentment cap vincle amb l'activitat criminal: el seu objectiu és únicament rentar els diners de la màfia. Fa només uns anys, la policia italiana va descobrir que Vincenzo Falzetta, conegut com el Banana, un empresari milanès propietari d'alguns locals de moda i discoteques de la ciutat llombarda, blanquejava els diners procedents del narcotràfic per a la 'Ndrangheta.

“Hem de fer front a organitzacions que estan cada cop més interessades en desenvolupar negocis en col·laboració en lloc de lluitar entre elles”, explica Gian Carlo Caselli, president del Comitè Científic de la Fundació Observatori Agromafie. “Ara podem parlar raonablement de màfia 3.0. L'estructura intel·ligent es posa al servei transversal de les diverses organitzacions, acollint els seus recursos financers per millorar-los i incrementar-los de manera que semblin legítims”.

Cargando
No hay anuncios

La llista de bars, restaurants o locals que han estat intervinguts per les autoritats italianes en els darrers anys és extensa i s'estén al llarg de tota la geografia transalpina: el Caffé de París a Roma, Donna Sophia a Milà o Villa delle Ninfe a la província de Nàpols són només alguns dels més de 5.000 establiments dedicats a la restauració que en els últims anys han acabat en mans del crim organitzat. I el futur no és gens esperançador. Segons un informe de l'agència de rating Cerved, a Itàlia més de 9.000 restaurants i pizzeries que es troben en una situació de vulnerabilitat financera estan exposats a una possible infiltració del crim organitzat.