VENEÇUELA
Internacional08/08/2017

Maduro crea una justícia paral·lela després de destituir la fiscal general

El nou fiscal ha estat escollit per la Constituent però l’Assemblea Nacional no el reconeix

Melissa Silva Franco
i Melissa Silva Franco

CaracasVeneçuela té dos sistemes judicials diferents i paral·lels. En la seva primera sessió, l’Assemblea Nacional Constituent va aprovar la destitució de Luisa Ortega com a fiscal general del Ministeri Públic, mentre que l’Assemblea Nacional la va ratificar com a màxima autoritat de la fiscalia veneçolana. Al mig d’aquesta disputa hi ha les víctimes per la violació dels drets humans i més de 600 presos polítics que, de moment, no saben quina serà la justícia que s’imposarà.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tarek William Saab, el nou fiscal general assignat per la Constituent, va prendre el control de la seu del Ministeri Públic diumenge al matí. Un edifici que encara es manté militaritzat per agents de la Guàrdia Nacional Bolivariana, que dissabte van impedir l’entrada a Luisa Ortega Díaz, al mateix temps que els diputats de la Constituent aprovaven la destitució de la fiscal al Palau Federal Legislatiu.

Cargando
No hay anuncios

A més de la ubicació i assignació d’un nou fiscal general, el Ministeri Públic ha patit importants modificacions, entre les quals hi ha el nomenament de nous coordinadors per a les fiscalies regionals i sectorials, a més d’un nou compte a les xarxes socials des d’on s’informa de les activitats del fiscal de Maduro.

William Saab va fer ahir una roda de premsa -a la qual no van assistir la majoria de mitjans de comunicació veneçolans- per anunciar que el Ministeri Públic continuarà aplicant els canvis necessaris fins a arribar al sistema de justícia que busquen els maduristes. “La reestructuració del Ministeri Públic és per millorar, és per avançar, és per tornar la majestat que tenia aquesta institució, lamentablement perduda en els últims temps”, va assegurar William Saab.

Cargando
No hay anuncios

La nova fiscalia va amenaçar de prendre mesures legals contra l’exfiscal Luisa Ortega, a qui acusen de no haver actuat en sis casos de crims d’odi reportats durant les protestes dels últims tres mesos.

Per avui hi ha prevista una comissió de la veritat i la justícia a l’Assemblea Constituent. Segons el president, Nicolás Maduro, aquesta comissió té per objectiu posar fi a la “impunitat” dels que han promogut el “terrorisme” al país. El nou fiscal serà qui prengui aquestes mesures legals.

Cargando
No hay anuncios

Ortega, ratificada

Paral·lelament, l’Assemblea Nacional va portar a terme ahir una comissió consultiva al Palau Federal Legislatiu de Caracas, en la qual va ratificar Luisa Ortega com l’única fiscal general de Veneçuela.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta sessió, la diputada Delsa Solórzano, presidenta de la comissió de política interior, va presentar un informe en el qual s’assegura l’existència de 3.000 casos de detencions arbitràries, abusos sexuals i tortura comesos pels cossos de seguretat de l’estat.

Els diputats opositors van reiterar que l’Assemblea Nacional és l’única cambra competent per nomenar i cessar els representants dels poders públics (fiscalia, defensor del poble i controlador general) de conformitat amb el que estableix la Constitució Bolivariana de Veneçuela.

Cargando
No hay anuncios

El cap de la fracció parlamentària de la Taula de la Unitat Democràtica (MUD), Stalin González, va denunciar que l’Assemblea Nacional Constituent declarés que té uns poders plenipotenciaris que no existeixen a la Constitució. “El país reclama la restitució de l’ordre constitucional”, va afegir.

Les víctimes

Cargando
No hay anuncios

Segons el Fòrum Penal Veneçolà, al país hi ha més de 3.000 persones que esperen una decisió del sistema judicial veneçolà després d’haver sigut detinguts o agredits durant els últims tres mesos.

“Volem justícia, no volem que la justícia encara es polititzi més, en aquest país, ja n’hi ha prou de jugar amb la vida de les famílies veneçolanes afectades per aquest drama”, va dir Luis Fernando, fill de Lisbeth Añez, una presa política de la presó militar de l’Helicoide a Caracas. Añez treballava com a voluntària a les presons veneçolanes, portant menjar i llibres als estudiants detinguts per protestar, i a qui el govern va acusar de donar suport a la rebel·lió civil a Veneçuela.