Internacional12/01/2016

L'ONU reclama l'evacuació urgent de 400 persones en perill de mort a l'assetjada Madaia

La Creu Roja acaba l'operació d'ajuda humanitària però la ciutat continua sota setge de les tropes de Baixar al-Assad i els milicians de Hezbol·lah

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaStephen O'Brien, responsable humanitari de l'ONU, ha reclamat davant del Consell de Seguretat l'evacuació urgent de la ciutat assetjada de Madaia, al Sud de Síria de 400 persones que necessiten tractament mèdic vital. La població, sotmesa al setge de les tropes del règim de Baixar al-Assad i dels milicians del seu aliat libanès, Hezbol·lah, des del juliol va rebre dilluns un comboi amb ajuda humanitària que Damasc va autoritzar, el primer que entra a la ciutat en tres mesos. L'ONG Metges Sense Fronteres havia denunciat la mort d'almenys 33 persones, en una ciutat on es calcula que queden 35.000 habitants, molts d'ells desplaçats de la veïna Zabadani, que van fugir després del brutal setge imposat l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El coordinador humanitari, Iacoub El Hillo, m'ha dit que a l'hospital de Madaia ha vit unes 400 persones que han de ser evacuades immediatament. Hem de fer-ho i posar en marxa tan aviat com sigui possible el tractament mèdic. O estan en greu perill de morir tan per desnutrició com per altres raons mèdiques", ha dit O'Brien a la seu de l'ONU a Nova York.

Cargando
No hay anuncios

El comboi que va arribar dilluns, operat pel Comitè Internacional de la Creu Roja, la Mitja Lluna Roja i el Programa Mundial d'Aliments va arribar a Madaia des de Damasc dilluns. Porta aliments, medicines, mantes i material higiènic per mantenir la població durant un mes, però la ciutat continua bloquejada.

Cargando
No hay anuncios

"Molts estaven tan febles"

"La gent venia cada cinc minuts a demanar si havíem portta menjar i medicines: alguns ens saludaven, pero molts estaven tan febles, amb una expressió desolada, massa cansats" ha tit Pawel Krzysiek, membre del Comitè Internacional de la Creu Roja. El cooperant ha confirmat que l'operació s'ha acabat a mitja nit.

Cargando
No hay anuncios

El règim sirià no ha permès l'enviament de l'ajuda fins que la difusió d'imatges de criatures i adults desnodrits no ha despertat la condemna internacional. "El meu avi s'està morint de gana, no de vell ni per problemes de salut: és al llit de mort, amb la meva àvia i les meves ties", escrivia a Facebook la nit de Nadal Fadah Jassen, un periodista sirià que treballa a Al-Jazira i està en contacte amb la seva família a Madaia. "El preu d'un quilo d'arròs o de llenties s'ha disparat fins als 50 dòlars. Fa uns dies un grup d'homes es van entregar a l'exèrcit esperant que a canvi donessin menjar als seus fills, i sabent que no els tornarien a veure mai més".

Cargando
No hay anuncios

Diversos testimonis expliquen casos de criatures que han perdut extremitats quan s'han endinsat en camps minats per esgarrapar una mica d'herba per menjar. "Els últims familiars que tinc a Síria estan atrapats en aquest infern a la terra que és Madaia. Ells, amb la resta de gent del poble, han sobreviscut a més de quatre anys de bombardejos, atacs aeris i tirotejos. Han patit tota mena d'assetjaments i brutalitats. Han hagut de canviar constantment de casa", recorda Jassen. "I quin crim han comès? Alguns han rebutjat marxar de casa, altres ni tan sols han pogut, alguns han participat en una o dues manifestacions. I les criatures atrapades a Madaia també s'estan morint de gana", explica el jove, que assegura que un dels seus oncles va morir per trets de franctiradors quan va gosar sortir a buscar menjar i aigua.

Cargando
No hay anuncios

Altres testimonis –que no es poden contrastar, perquè el règim impedeix l'accés a la premsa independent– expliquen que lagent es veu forçada a menjar herba o que han sacrificat les seves mascotes per menjar-se-les.

Cargando
No hay anuncios

Molts han patit intoxicacions. Les criatures que només es mantenen amb vida amb sèrums beguts. Almenys una vintena ja han mort de gana.

'Neteja' sectària

Cargando
No hay anuncios

El règim sirià i Hezbol·lah van imposar el setge al juliol en resposta a la presa pels rebels de dos pobles prop de la província d'Idlib: Fua i Kefraia. Damasc va acordar amb l'Iran i amb el grup rebel de l'Exèrcit de Fateh que havia pres les ciutats del nord un intercanvi de poblacions, una mena de "neteja sectària" pactada que suposaria la transferència de població sunnita cap al nord i l'enviament de xiïtes a la zona fronterera amb el Líban. Però l'acord no s'ha materialitzat.

Lina Khatib, analista siriana de Carnegie, explica el rerefons estratègic d'aquesta operació: "Assetjant Madaia i la ciutat veïna de Zabadani, prop de la frontera amb el Líban, el règim està intentant pressionar els rebels perquè acceptin l'intercanvi, i així consolidar el control del règim sobre els pobles que voregen la frontera. El pla del règim és buidar Zabadani i Madaia de veïns sunnites i poblar-los amb xiïtes de Fua i Kefraia. Això permetria a Hezbol·lah consolidar el seu control sobre les zones que acullen les carreteres d'abastiment de Damasc i la costa siriana, i també de la mateixa milícia libanesa". Khatib alerta també que "l'interès mediàtic per l'Estat Islàmic ha eclipsat la catàstrofe humanitària a mans de les forces pro-Assad".

Cargando
No hay anuncios

Dubtes sobre l'ajuda

El Comitè Internacional de la Creu Roja va dir divendres que podia fer arribar aliments i medicines als pobles assetjats després d'haver obtingut l'autorització del règim, però va exigir que aquest permís s'ampliés a totes les ciutats sotmeses a bloqueig. El comboi es va endarrerir fins avui. La desesperada situació humanitària –que s'agreuja amb el fred de l'hivern– es repeteix a tots els pobles de la perifèria de Damasc, i és un resultat directe del reforç de les posicions militars del règim sirià al sud de la capital des que els bombardejos russos van foragitar l'Exèrcit de l'Islam.

MSF recorda que no té permís del règim per treballar a Síria, i de fet la major part del seu esforç se centra a donar suport als equips mèdics que continuen treballant en les zones rebels malgrat totes les dificultats. L'organització humanitària, per tant, ni forma part del comboi ni podrà verificar la seva arribada. "L'ajuda és molt urgent, i aquests combois no sempre arriben al seu destí a Síria. Recomanem que les organitzacions que se n'encarreguin portin menjar, preparats per tractar la desnutrició i medicaments i material mèdic bàsic per mantenir l'hospital de campanya en funcionament". MSF reitera que "un sol repartiment i després el retorn al setge i la fam seria inacceptable: cal garantir l'accés sostingut a l'ajuda humanitària de primera necessitat. S'ha pactat l'enviament simultani del comboi de Madaia des de Damasc i del de Fua i Kefraia, enviat des de Homs.

Vuit altres agències internacionals d'ajuda humanitària que treballen a Síria (CARE International, Handicap International, International Rescue Committee, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children, Syria Relief and Development i World Vision) han celebrat aquest dimarts que l'ajuda hagi arribat a Madaya i Fua i Kefraia, però també han advertit que "només la fi d'aquests setges i la garantia que es lliuri ajuda sostinguda aconseguirà alleujar la crisi en aquestes àrees". "Un únic lliurament [d'ajuda humanitària] serà insuficient donats els elevats nivells de desnutrició" dels assetjats, insisteixen les organitzacions en un comunicat.

Bombardeig rus en una escola d'Alep

Aquest dilluns, l'Observatori Sirià de Drets Humans, una ONG amb seu a Londres que treballa amb una àmplia xarxa d'activistes sobre el terreny, ha informat de la mort d'almenys vuit criatures quan l'escola on estudiaven ha estat bombardejada per avions russos. Ha passat a la població d'Anjara, prop d'Alep, i hi ha almenys 20 ferits, tots, criatures i mestres.