Macron i Scholz, sobre la guerra a Ucraïna: "No prendrem mai la iniciativa de l'escalada"
Els dos mandataris es reuneixen a Berlín per parlar de les diferències sobre el conflicte
ParísQuan es tracta de la guerra a Ucraïna, França i Alemanya mantenen posicions molt divergents sobre el paper que han de jugar els aliats. El canceller alemany, Olaf Scholz, i el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, s'han reunit aquest divendres a Berlín per intentar, una vegada més, acostar posicions abans de la cimera europea de la setmana que ve. Però de la reunió només n'han sortit dues idees de consens, les mateixes que Macron ha repetit en més d'una ocasió.
En primer lloc, "no prendre mai la iniciativa de l'escalada" davant de Putin i, en segon lloc, "no deixar que Rússia guanyi la guerra" i continuar donant suport a Kíiv "fins al final". En això, Berlín i París hi estan d'acord. En poca cosa més.
Scholz i Macron també s'han reunit amb el primer ministre de Polònia, Donald Tusk, amb qui han acordat comprar de manera immediata més armament per a Kíiv, si cal acudint al mercat internacional.
Les paraules de Macron a la cimera sobre Ucraïna del 26 de febrer a París, en què posava sobre la taula la possibilitat d'enviar tropes aliades sobre el terreny, van crear un enorme rebombori polític a les capitals. A Berlín, la idea no va agradar gens.
Hores abans de la trobada, Macron concedia una entrevista televisiva per reafirmar-se en la seva posició de no descartar enviar tropes aliades a Ucraïna. El president francès està convençut que cal començar a trencar aquest tabú i sosté que evitar una victòria de Rússia és essencial per garantir la pau i la seguretat a Europa. "Actualment no estem en aquest punt, però per ara no excloem aquesta opció", va afirmar, alhora que advertia que si Rússia guanya la guerra, "s'acabarà la seguretat a Europa".
El president de la República ha subratllat en més d'una ocasió en les últimes setmanes que enviar tropes sobre el terreny és només una possibilitat i no hi ha cap decisió presa, però Le Monde ha publicat una conversa privada del president que revela que té assumit que la idea s'acabarà concretant tard o d'hora. Segons el relat del diari francès, la nit del 21 de febrer, durant un còctel a l'Elisi, Macron –amb una copa de whisky a la mà– va admetre davant d'un grup de convidats: "L'any que ve hauré d'enviar nois a Odessa", referint-se a soldats francesos.
Per a Scholz, enviar tropes sobre el terreny continua sent un tabú i una línia vermella molt gruixuda. El canceller també manté la seva oposició a lliurar a Kíiv míssils de llarga distància Taurus, fins i tot davant les pressions dels seus socis de govern i dels aliats perquè ho faci. Però el dirigent alemany s'hi nega perquè assegura que aquest tipus de míssil necessita un ajustament que només poden fer soldats alemanys. "Com a canceller, tinc la responsabilitat d'evitar que Alemanya participi en aquesta guerra", va assegurar Scholz dimecres davant del seu Parlament. En canvi, el canceller ha anunciat aquest divendres una nova coalició d'aliats per dotar Ucraïna d'artilleria de llarg abast, unes armes reclamades pel govern ucraïnès.
La guerra a Ucraïna ha estat un dels punts de fricció més evidents –però no l'únic– entre Macron i Scholz. En els últims mesos hi ha hagut intents d'apropament i escenificacions de consens d'un eix franco-alemany cada vegada més fragilitzat. Però el conflicte a Ucraïna deixa en evidència una vegada i una altra que París i Berlín no comparteixen la mateixa visió estratègica.
La proximitat de les eleccions europees tampoc no ajuda a un apropament: tots dos han de defensar les seves posicions en relació a la guerra davant dels seus electors. Aquest divendres, després de la trobada, Macron, Scholz i Tusk han comparegut davant la premsa sense acceptar preguntes, probablement per no evidenciar les discrepàncies.