Internacional11/11/2018

Macron i Merkel clamen pel multilateralisme

París reuneix 84 caps d’estat i de govern en el centenari del final de la Primera Guerra Mundial

Alícia Sans
i Alícia Sans

ParísParís es va convertir ahir en la capital del món per commemorar el centenari de la fi de la Primera Guerra Mundial. Una cita històrica amb una imatge: la dels 84 caps d’estat i de govern amb ideologies enfrontades reunits als peus de l’Arc de Triomf. Una fotografia que va deixar moltes interpretacions. “¿Serà el símbol resplendent d’una pau durable entre les nacions o, al contrari, la fotografia d’un últim moment d’unitat?”, va preguntar-se el president francès, Emmanuel Macron, que va exercir d’amfitrió i, de retruc, va enfortir la seva posició de nou líder d’Europa.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un context de desacords diplomàtics alimentats per diverses decisions unilaterals del president nord-americà, Donald Trump, l’auge ultraconservador a Europa i el rebuig a l’acollida de refugiats, Macron va cridar ahir a la responsabilitat dels dirigents internacionals per evitar els errors del passat. “El patriotisme és el contrari del nacionalisme. El nacionalisme n’és la traïció”, va defensar el president francès, que va carregar contra el concepte trumpià de l’ America first : “Els nostres interessos primer, no importen els dels altres”. Una crítica a la política de Trump, present en els actes de commemoració i amb qui ja va topar dissabte per les discrepàncies amb el projecte francès d’impulsar un “veritable exèrcit europeu”.

Cargando
No hay anuncios

“Els vells dimonis estan ressorgint [...]. La història a vegades amenaça de tornar al seu curs tràgic i comprometre la nostra esperança de pau”, va dir Macron, que va apel·lar els seus homòlegs a impedir junts “les amenaces de l’escalfament global, la pobresa i la ignorància”. Malgrat els missatges d’unitat i la defensa aferrissada del multilateralisme que propaguen Macron i la cancellera alemanya, Angela Merkel, avui existeix una altra realitat. I així es va evidenciar en la cerimònia a l’Arc de Triomf, en què els joves van tenir un paper central amb la lectura de cartes de testimonis de la Gran Guerra, acompanyats per la música del violoncel·lista Yo-Yo Ma.

Cargando
No hay anuncios

Mentre que la majoria de mandataris -amb l’alemanya Angela Merkel, el turc Recep Tayyip Erdogan, el canadenc Justin Trudeau, el rei del Marroc, Mohamed VI i el d’Espanya, Felip VI, amb Pedro Sánchez- van arribar junts a l’acte amb uns autobusos especials, el president nord-americà, el rus Vladímir Putin i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s’hi van desplaçar amb els seus propis vehicles. Aquests tres mandataris tampoc van participar a la marxa simbòlica sota la pluja fins a la Tomba del Soldat Desconegut, que ret homenatge als soldats morts a la guerra. De fet, Trump i la seva dona, Melania, van arribar a la carpa de l’Arc de Triomf quan gairebé tothom ja estava instal·lat i només faltava el president rus, que va arribar tard.

A aquest ambient enrarit s’hi van afegir les absències de la primera ministra britànica, Theresa May, que va preferir participar en la cerimònia de l’armistici de Londres; el president de la Xina, Xi Jinping, i el primer ministre del Japó, Shinzo Abe.

Cargando
No hay anuncios

Desplegament de seguretat

França va desplegar un colossal dispositiu de seguretat amb gairebé 2.000 membres de les forces de l’ordre per vigilar només la zona de la cerimònia, sense comptar els equips de seguretat de cada mandatari. Això no va impedir que militants del col·lectiu Femen es plantessin al mig de l’avinguda dels Camps Elisis en el moment que passava el comboi de cotxes on anava Trump.

Cargando
No hay anuncios

A la tarda Macron va voler que Merkel inaugurés la primera edició del Fòrum per la Pau, que va clausurar les commemoracions de l’armistici. “El projecte de pau europea torna a estar en dubte”, també va alertar Merkel, en referència a l’auge dels nacionalismes. Mentrestant, però, Trump boicotejava aquesta minicimera perquè es va estimar més visitar el cementiri nord-americà de Suresnes, a l’oest de París, per homenatjar als seus conciutadans que van morir a la Primera Guerra Mundial.

De fet, Trump va pronunciar un breu discurs en el mateix moment que ho feia Merkel, una al·locució sense contingut polític però amb una imatge contundent dirigida als mitjans americans i al seu electorat. El president nord-americà va ser molt criticat dissabte per haver anul·lat una visita a un altre cementiri per raons meteorològiques lligades a qüestions de seguretat. Potser també és per això que Trump va acabar el seu discurs d’ahir valorant la cerimònia al cementiri de Suresnes com “el millor moment” de la seva segona visita a França.