Macron i Orban abaixen les armes i es reconeixen com a "socis" malgrat les diferències

El president francès visita Budapest en l'última escala de la gira abans d'assumir la presidència rotatòria de la UE

El president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre hongarès, Viktor Orbán.
2 min

BarcelonaTo conciliador a la reunió entre el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre hongarès, Viktor Orbán. Els dos mandataris han abaixat les armes i s'han reconegut mútuament com a socis pel bé de la Unió Europea. "Tenim desacords polítics que són ben coneguts, però també la voluntat de treballar junts per Europa i de ser socis lleials", ha dit Macron quan ha arribat a Budapest, on ha viatjat en el marc de la gira preparatòria de la presidència de la Unió Europea, que França assumirà al gener. "La posició d'Hongria cap al president Macron és de respecte", ha afegit Orban.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president francès ha aparcat la retòrica dura cap al líder del govern hongarès, a qui fa pocs dies va definir com a "adversari polític", tot i que ja llavors va admetre que, com a "soci europeu" calia mantenir-hi "un diàleg per construir compromisos útils" per a la UE. Aquest dilluns, Orbán ha fet servir la mateixa expressió: “França és el país dels enciclopedistes; són els millors pel que fa a les definicions, així que acceptem les seves definicions: el que hem sentit dir darrerament al senyor president és que som opositors polítics i alhora socis europeus”.

Macron ha destacat la necessitat d'arribar a compromisos en qüestions de pluralisme de mitjans de comunicació, drets fonamentals i estat de dret en un moment especialment tens entre Brussel·les i els governs d'Hongria i de Polònia. A la presentació de les prioritats de França durant la presidència de la UE, Macron va fer èmfasi en la necessitat d'assegurar que es mantenen els mecanismes europeus per protegir els estats de dret, que inclouen la proposta de vincular els fons econòmics de recuperació al compliment de les exigències comunitàries.

Macron també ha fet referència a altres qüestions clau com la defensa de les fronteres externes de la UE i la immigració. Macron ha admès que aquesta última qüestió ha provocat conflictes entre França i Hongria anteriorment, però ha subratllat que la situació actual a les fronteres de Polònia (per l'acumulació de migrants procedents de Bielorússia) "motiva l'actuació conjunta".

Orbán ha resumit així les coincidències amb Macron abans de la reunió bilateral: "Estimem les nostres pàtries, volem una UE més forta i opinem que la UE necessita una autonomia estratègica".

A Budapest, Macron s'ha reunit també amb els caps de govern de Polònia, Eslovàquia i la República Txeca, que juntament amb Hongria formen part del Grup de Visegrád, que va néixer el 1991 al castell de la localitat hongaresa que li dona nom per accelerar la integració d'aquests quatre països a la Unió Europea. El president francès també ha aprofitat per trobar-se amb diversos líders de l'oposició hongaresa, com el candidat unitari dels partits opositors per a les eleccions de l'any que ve, Péter Márki-Zay, i l'alcalde de Budapest, Gergerly Karácsony.

Recentment, Orbán també ha rebut diversos rivals polítics de Macron, els ubicats a l'extrema dreta: primer va ser Éric Zemmour, en una trobada privada en el marc de la denominada Cimera Demogràfica de Budapest, i després la presidenta de Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen, que va tenir una rebuda digna d'un cap d'estat.

stats