Macron fa equilibris per commemorar Napoleó
El president francès se suma als 200 anys de la mort de l'emperador sense obviar-ne les ombres
BarcelonaEmmanuel Macron tenia aquest dimecres una cita incòmoda amb el passat de França. El 5 de maig del 1821 Napoleó Bonaparte moria, captiu dels britànics, a l'illa de Santa Elena, enmig de l'oceà Atlàntic. Han passat 200 anys, però la memòria de l'emperador, un dels grans personatges de la història francesa dels últims segles, continua obsedint, inquietant i fins i tot dividint la societat gal·la de l'any 2021. I aquest clima ha marcat els actes commemoratius que París ha organitzat per recordar el bicentenari de la mort de l'home que va consolidar la República després de la Revolució, però també el tirà totpoderós que, més tard, va sembrar de cadàvers Europa al llarg de les seves múltiples i mortíferes campanyes militars.
En aquest sentit, però, el focus s'ha situat al voltant del president Macron, que havia decidit participar-hi: el mandatari ha pronunciat un discurs, de 18 minuts, a l'Institut de França, per després dipositar una corona de flors a sobre de la tomba als Invàlids, on van ser traslladades les restes de Napoleó. Macron trenca així amb la distància que els seus predecessors havien preferit mantenir amb la figura de l'emperador francès: ni el conservador Jacques Chirac ni el socialista François Hollande van participar en les efemèrides de Napoleó durant els seus anys a l'Elisi. L'últim en fer-ho va ser Georges Pompidou, l'any 1969, quan es va desplaçar a Ajaccio per celebrar els 200 anys del naixement.
"Napoleó és part de nosaltres"
"Napoleó és part de nosaltres", ha dit el mandatari, que ha acudit a l'acte acompanyat de la seva esposa, Brigitte. El president Macron, com amb altres episodis espinosos de la història francesa, ha optat per no obviar la part més fosca fins al punt d'assumir-la. Això sí, en tot moment ha intentat buscar un equilibri entre les pàgines positives que se li atribueixen a Napoleó i les negatives, que per a molts francesos pesen considerablement més. "Som els francesos, una societat històrica, un país amb una llarga història que avança sense esborrar, sense negar ni renegar, sinó reinterpretant sense parar, reconeixent, entenent", ha explicat el president. Per tant, el polític nascut a Amiens ha recordat, per exemple, que va ser Napoleó qui va reinstaurar l'esclavitud a les colònies franceses després que la Revolució l'hagués abolit. "Va ser una falta, una traïció a l'esperit de la Il·lustració". També ha criticat que "en les seves conquestes, mai es va preocupar sobre les pèrdues humanes". Però abans havia advertit que no s'ha de caure en "la temptació de jutjar el passat amb les lleis del present".
Seguint amb aquest joc d'equilibris i emfasitzant les dues cares de Napoleó, el president francès ha reivindicat que sense Le Petit Caporal –com l'anomenaven, al principi, els seus soldats– "el destí de França no hauria sigut el mateix". "Ens agrada Napoleó perquè la seva vida té el gust del possible, perquè és una invitació a arriscar-se, a confiar en la imaginació, a ser plenament un mateix", ha afegit Macron, que ha destacat el "recorregut del nen d'Ajaccio convertit en senyor d'Europa".
A l'horitzó, eleccions
No és cap secret que des de l'Elisi s'havia preparat la intervenció de Macron al mil·límetre pensant en les eleccions del 2022, on el president es jugarà la reelecció després d'un tram final de mandat marcat per la pandèmia. Fonts de la presidència, de fet, ja havien anticipat aquest objectiu del govern de buscar el terme mitjà. I és el que ha fet. Criticat cada cop més per la dreta, Macron necessitava trobar un equilibri que tampoc indignés l'esquerra francesa, que, en la seva majoria, denigra i rebutja el llegat napoleònic.
Mentrestant, Marine Le Pen, la líder del partit d'ultradreta Reagrupament Nacional i qui sembla que serà de nou la principal rival de Macron a la presidència -com ja ho va ser l'any 2017-, optava per enaltir, sense cap però, "les gestes" de Napoleó Bonaparte. "Més enllà dels segles, la immensa ombra de l'emperador deixarà els francesos amb el legítim orgull de ser un d'ells", deia en un dels seus missatges a Twitter.