Macron admet que França està fracturada i que haurà de governar "d'una altra manera"
El president rebutja un govern d'unitat nacional i aposta per aliar-se només amb alguns partits
ParísTres dies després del fracàs electoral a les eleccions legislatives, el president de França ha trencat el seu silenci aquest dimecres al vespre amb un discurs gravat i emès en directe a les ràdios i televisions del país. Emmanuel Macron ha fet autocrítica admetent que els resultats electorals demostren que el país està "fracturat" i s'ha compromès a aprendre a governar "d'una altra manera", amb més diàleg i pactes. "No puc ignorar les fractures, les divisions profundes que travessen el nostre país i que queden reflectides en la composició de la nova Assemblea", ha destacat.
Macron, que trepitja un terreny desconegut governant sense majoria absoluta al Parlament francès, ha continuat explorant aquest dimecres possibles pactes polítics a l'Assemblea Nacional per construir una majoria sòlida. La seva coalició presidencial, Ensemble, va perdre diumenge el domini del Parlament amb els 245 escons que va aconseguir, lluny dels 289 de la majoria absoluta. En el seu discurs aquest vespre, el president de la República ha descartat un govern d'unitat nacional –una de les idees que estava sobre de la taula– i ha assegurat que considera possible "trobar una majoria més àmplia i clara" amb aliances amb només alguns partits. "Haurem de construir compromisos", ha destacat.
L'inquilí de l'Elisi busca desesperadament una quarantena de diputats que li puguin donar suport parlamentari. Té poques opcions damunt la taula i molts dubtes. Per ara, en els primers contactes, els partits no s'han mostrat favorables a donar suport parlamentari a Macron, almenys no de manera estable. El president de la República creu que la pilota és al terrat de les formacions i ha fet una crida a la seva responsabilitat per no bloquejar el Parlament. "Per poder avançar útilment, ara toca als grups polítics dir fins a on estan disposats a anar", ha assegurat.
Cordó sanitari a la ultradreta
Algunes veus de LREM (La República en Marxa, el partit de Macron) havien apuntat dimarts la possibilitat de comptar amb els escons de l’extrema dreta de Marine Le Pen per tirar endavant, puntualment, algunes lleis. Aquest dimecres la formació ho ha desmentit. No pactarà res amb la ultradreta. En canvi, Macron sí que preveu que diputats d’esquerres –sobretot del Partit Socialista i dels Verds– puguin donar-li suport encara que sigui llei per llei, sobretot en les de caràcter més social, com les mesures per fer front a la inflació, desbocada per la guerra a Ucraïna.
L’alternativa seria buscar el suport dels conservadors, tot i que per ara Els Republicans han assegurat que estaran a l’oposició. Tampoc és l’opció preferida de Macron, que es veuria obligat a fer polítiques més conservadores per garantir-se el suport dels diputats republicans en un moment en què les urnes li han enviat el missatge oposat.
En qualsevol cas, el president de la República difícilment podrà triar. Aquest dimecres ha reclamat als partits que clarifiquin la seva posició com més aviat millor davant de la urgència d'aprovar algunes lleis, sobretot la que ha d'incloure mesures per garantir el poder adquisitiu dels ciutadans afectats per l'augment dels preus o altres iniciatives legislatives per fomentar l'ocupació. "Els partits hauran d'aclarir en els pròxims dies la responsabilitat i cooperació que les diferents formacions estan disposades a assumir. ¿Volen entrar en una coalició de govern i d'acció? ¿O simplement votar alguns textos?", ha demanat. Si el president no aconsegueix aliances parlamentàries, hi ha un risc real de paràlisi política a França.
Canvis al govern
En els pròxims dies, Macron participarà en diferents cites internacionals, com el Consell Europeu a Brussel·les i la cimera de l'OTAN a Madrid, i continuarà explorant els possibles pactes quan torni a París. També tindrà pendent estudiar els canvis que ha de fer al seu govern. Una de les opcions que hi ha sobre la taula és substituir la primera ministra, Élisabeth Borne, que dimarts va presentar la seva dimissió. El president la va rebutjar però podria ser una decisió transitòria, fins que decideixi com remodela l’executiu. Podria situar com a primer ministre o el líder de MoDem, François Bayrou, o el d’Horitzons, l’ex primer ministre Édouard Philippe. MoDem i Horitzons són els dos partits que formen part de la coalició electoral de Macron.
Bayrou, en el que sembla un pas endavant per ocupar el càrrec, ha criticat el baix perfil polític de Borne. “Els temps exigeixen que el primer ministre o la primera ministra sigui polític, que no tinguem la sensació que és la tècnica qui governa el país”, ha declarat a France Inter en una clara desaprovació a l’actual primera ministra, la segona dona en la història de França que ocupa el càrrec.