ARGENTINA
Internacional11/12/2015

Macri reclama “unitat” per superar personalismes

El nou president pren el relleu amb la prioritat de la lluita contra la pobresa i la corrupció

Joan Biosca
i Joan Biosca

Buenos AiresMentre el president electe, Mauricio Macri, jurava ahir el càrrec davant de l’Assemblea Legislativa de l’Argentina a Buenos Aires, la ja ex cap d’estat Cristina Fernàndez feia les maletes per volar cap a Santa Cruz, la província argentina on va néixer el seu marit, Néstor Kirchner. Fernández no volia perdre l’avió que la duria a la presa de possessió de la seva cunyada com a governadora provincial.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Macri, doncs, assumia el càrrec com ja s’havia anticipat, sense la seva predecessora, una imatge polèmica que posa fi a 12 anys de kirchnerisme al poder. Tampoc seria Fernàndez qui li entregaria els atributs presidencials poc després a la Casa Rosada, la seu de la presidència argentina. Una altra imatge que ha donat la volta al món i que demostra com d’empipada ha deixat el poder Fernández, dolguda i ressentida per no haver aconseguit mantenir el seu hereu polític, Daniel Scioli, derrotat a les urnes per Macri.

Cargando
No hay anuncios

Molt diferent va ser també l’acte de presa de possessió de Macri al Congrés respecte dels tres anteriors actes, en què van jurar Néstor Kirchner, un cop, i Fernández, dos cops. Llavors, una pluja de paperets va inundar l’hemicicle mentre ressonaven els càntics de lluita peronista. Res de tot això ha succeït, cosa que ha donat una imatge de serenitat i de canvi d’etapa. I això és precisament el que va ressaltar Macri en el seu primer discurs. “Les nostres prioritats seran la pobresa zero, combatre el narcotràfic i la corrupció, i la unitat dels argentins”, deia Macri.

Enfrontaments inútils

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el president va anunciar que vol acabar amb “personalismes” i el gran enfrontament polític que s’ha viscut durant el kirchnerisme entre els seus defensors i els seus contraris. I qui més ha atiat el foc ha sigut el matrimoni presidencial. “Han sigut anys d’enfrontaments inútils”, destacava el nou president per afegir que els argentins “estan tips de prepotència”.

Pel que fa a la seva gran prioritat, que ja havia avançat durant la campanya electoral que l’ha portat fins a la Casa Rosada, Macri va insistir que lluitarà contra la corrupció. “Seré implacable amb els que no compleixin la llei, siguin del partit que siguin”, sentenciava, en clara referència a la gran quantitat d’escàndols de corrupció protagonitzats per funcionaris kirchneristes, molts d’ells ja en procés judicial. El més sonat, l’exvicepresident Amado Boudou, imputat en una desena de causes per enriquiment il·lícit i que no va voler deixar mai el càrrec per defensar-se fora del poder.

Cargando
No hay anuncios

Peronistes descol·locats

Amb Macri ja com a president, la incògnita és qui exercirà de cap de l’oposició. Daniel Scioli no ha mostrat senyals de voler assumir aquest paper. En contrast amb l’absència de Fernández -la seva padrina política-, Scioli sí que va assistir a la cerimònia institucional, com també van fer el peronista dissident Sergio Massa, líder sindical d’extracció peronista com Hugo Moyano, i dirigents socialistes, tot i que el bloc de legisladors de l’Esquerra va acordar no anar-hi per expressar el seu desacord amb el nou govern.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat el boicot, no hi va haver esbroncades durant la jura de Macri i fins i tot, en alguns moments, va rebre forts aplaudiments de l’auditori. El peronisme ha perdut la seva gran líder i haurà d’encetar un procés de refundació, ara per ara, de difícil pronòstic.