Macedònia s’enfronta amb els refugiats
L’endemà de declarar l’estat d’emergència a la frontera, la policia utilitza gasos lacrimògens i granades d’atordiment contra les persones que intenten entrar al país per viatjar fins a Sèrbia
Skopje (Macedònia)Gasos lacrimògens i granades d’atordiment. Aquests van ser els recursos utilitzats ahir per la policia de Macedònia per dispersar la multitud de persones que intentaven entrar al país a través de la frontera amb Grècia. Els enfrontaments es van produir poques hores abans que el govern macedoni anunciés l’obertura de la frontera per al pas gradual de refugiats. Segons mitjans locals, a partir de les cinc d’aquesta matinada s’hauria d’haver permès el pas a 300 persones cada dues hores. Algunes famílies ja haurien aconseguit ahir passar a l’altra banda, on es van amuntegar davant l’oficina de l’estació de ferrocarril de Gevgelija amb l’objectiu d’adquirir el seu bitllet de tren per viatjar cap al nord.
Sigui com sigui, la situació es va deteriorar ahir després que el govern declarés dijous l’estat d’emergència temporal a les fronteres amb Grècia i Sèrbia, amb l’objectiu d’exercir més control i frenar les entrades d’immigrants il·legals. “És un fet que estem davant d’un augment de la pressió de l’afluència d’immigrants que intenten travessar la frontera”, va dir ahir Ivo Kotevski, un portaveu del ministeri de l’Interior. “Però fins ara tenim la situació sota control, i no hi ha hagut cap incident o lesions importants”, va afegir Kotevski.
Unes 3.000 persones són actualment a la frontera amb Grècia, prop de la ciutat macedònia de Gevgelija, i el nombre va en augment a mesura que les forces de seguretat van limitant el nombre de persones que poden travessar. “En les últimes 24 hores, un total de 181 immigrants han passat la frontera, al voltant de 10 vegades menys que el dia anterior”, va afirmar Kotevski. Amb el suport de vehicles blindats, la policia va col·locar filferro de pues al voltant de les vies ferroviàries transfrontereres, al llarg de les quals es concentraven els immigrants. La declaració d’estat d’emergència, a més, va permetre al govern utilitzar soldats per reforçar encara més la seguretat a la frontera.
Els crítics amb la mesura del govern, que es pot allargar només durant 30 dies, consideren que el perill per als immigrants serà ara més gran, ja que buscaran maneres de travessar la frontera il·legalment -caminant de nit per les vies de tren o posant la seva vida en mans de traficants, per exemple-. “No hi havia necessitat de declarar un estat d’emergència”, diu Jasmin Redzepi, de l’ONG de suport als immigrants Legis, que considera que la decisió del govern busca calmar tant les protestes dels ciutadans locals -que s’han queixat de l’ús dels espais públics per part dels refugiats- com la pressió dels països d’Europa Occidental. Redzepi atribueix la formació de grans multituds” a la frontera a la lenta tramitació de les sol·licituds d’asil, i alerta de les “males condicions” en què els immigrants estan durant aquest temps: “No tenen accés als lavabos i l’únic menjar i aigua que poden prendre és el que els donen els activistes o habitants de la zona”.
“No podem ajudar tanta gent”
Enfront de les crítiques, el govern de Macedònia va insistir que l’estat d’emergència és un “mecanisme temporal” destinat a controlar el flux d’immigrants i “facilitar que tinguin un pas més humà per Macedònia”. “El nostre país no té prou capacitat per ajudar tantes persones i hi hem hagut d’intervenir”, va justificar el primer ministre, Nikola Gruevski. Al voltant de 42.000 immigrants, majoritàriament procedents de l’Afganistan, l’Iraq i Síria, han viatjat a través del país en els últims dos mesos, segons el ministeri de l’Interior.