L’Uruguai estrena la tercera legislatura del Front Ampli
Tabaré Vázquez capitalitza l’herència de José Mujica
BarcelonaTabaré Vázquez serà el president de l’Uruguai i liderarà la tercera legislatura del Front Ampli, la coalició de centreesquerra formada per 27 partits que governa el país des del 2004. Vázquez, oncòleg de 74 anys, s'ha imposat en la segona volta de les presidencials al candidat conservador, Luis Lacalle Pou. Els sondejos a peu d’urna donaven a Vázquez el 53% dels vots, davant el 40% del seu rival. Vázquez, que havia sigut el primer president d’esquerres del país entre el 2004 i el 2009, pren el relleu al carismàtic Pepe Mujica, que amb una popularitat del 65% no s’ha pogut tornar a presentar perquè la Constitució prohibeix la reelecció consecutiva. Lacalle, fill de Luis Alberto Lacalle, el president que als 90 va destacar per les privatitzacions, no s’ha pogut fer valer com a candidat renovador.
El vot és obligatori a l’Uruguai, però en els comicis només hi va participar un 80% del cens a causa del fort temporal de vent i pluja que va afectar sobretot l’interior del país.
Vázquez ha capitalitzat l’herència del popular Mujica, que es llegeix sobretot en xifres macroeconòmiques: durant el seu mandat, que va començar el 2009 i s’acabarà l’1 de març del 2015, la pobresa s’ha reduït del 40% al 10% i l’atur ha baixat al 6%, mentre que la renda per càpita ha passat dels 9.000 als 16.000 dòlars.
En un moment de fort desprestigi de la política, Mujica s’ha convertit en un referent de l’esquerra llatinoamericana, en contrast amb els excessos i els personalismes dels governs bolivarians, com els de Veneçuela o l’Equador. Se’l coneixia perquè va decidir continuar vivint al seu casalot en lloc de traslladar-se al palau presidencial, perquè es movia amb el seu vell Escarabat i perquè lliurava el 90% del seu sou a obres solidàries. En el balanç de la presidència de Mujica hi ha la legalització de l’avortament, del matrimoni homosexual i del cultiu de marihuana per a consum personal, i sobretot se’l recordarà per ser l’home que va posar l’Uruguai sobre el mapa.
Però el mandat de Mujica també té assignatures pendents. “Malgrat les sensibles millores que s’aprecien de manera general, hi ha dos problemes substancials que no s’han pogut millorar: l’educació i la sanitat pública”, escriu Anna Ayuso, investigadora del Cidob. El 2012 el país va obtenir els seus pitjors resultats a l’informe PISA des del 2003 i, malgrat que s’ha augmentat el pressupost, a la secundària hi ha un 30% de repetidors. “I el tema de la inseguretat ciutadana s’ha convertit en un gran repte per al pròxim govern, ja que encara que l’Uruguai és un dels països més segurs de l’Amèrica Llatina, la delinqüència i la seguretat pública apareixen com a primer problema que destaca la ciutadania a les enquestes”, afegeix Ayuso.
Els analistes adverteixen que el pròxim govern no tindrà una feina fàcil. “Serà clau atendre el problema de la seguretat i tirar endavant una reforma educativa, en un context en què l’economia es frena”, explicava al diari argentí Página 12 Jorge Lanzaro, professor de ciència política de la Universitat de la República de Montevideo. També apunta que el Front Ampli d’avui no és el mateix que el del 2005: “Està més escorat a l’esquerra perquè el Moviment de Participació Popular -el partit de Mujica, sorgit de la guerrilla dels tupamaros- ha sigut el més votat dins la coalició i farà sentir el seu pes en la presa de decisions”.
Doble lideratge
Una de les incògnites ara és com funcionarà el Front Ampli amb els dos lideratges presidencials. Tabaré Vázquez, conegut com El Perro, representa el sector més a la dreta del front: té una ferma convicció antiavortista i catòlica, ha criticat la venda de marihuana i es mostra més pròxim als Estats Units. I Mujica no sembla disposat a cedir: va ser elegit senador el 26 d’octubre i ahir, en anar a votar, va advertir: “Jo no serviria com a jubilat ajagut en un racó acariciant records”.