CRISI NUCLEAR
Internacional16/09/2017

L’últim míssil de Corea divideix les potències

Els Estats Units, Rússia i la Xina s’acusen entre ells de ser responsables de l’escalada de tensió

Anna Moyà
i Anna Moyà

BarcelonaCorea del Nord segueix determinada a completar el seu pla d’armament, tot i les sancions que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides li imposa i que, amb tot, no tenen l’efecte desitjat: no aconsegueixen arronsar el règim de Kim Jong-un. El míssil de mitjà abast que va llançar ahir el país asiàtic i que va sobrevolar el Japó abans de caure al Pacífic n’és el clar exemple. Es tracta del segon projectil que Pyongyang llança en un mes, a més de la bomba d’hidrogen que va provar el 3 de setembre, una de les més potents que ha provat fins ara. La unitat que la comunitat internacional va mostrar dilluns a l’hora de castigar aquesta última provocació -la bomba d’hidrogen-, imposant sancions sobre les importacions de petroli i les exportacions tèxtils de Corea del Nord, va quedar dinamitada ahir per les acusacions que es van llançar entre elles les potències mundials.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La Xina subministra la part més gran del petroli nord-coreà. Rússia és el principal país que fa ús de la mà d’obra forçada nord-coreana”, apuntava en un comunicat el secretari d’Estat dels Estats Units, Rex Tillerson. Els nord-americans van deixar clar ahir que creuen que aquests dos països haurien d’assumir part de la responsabilitat que els pertoca en l’escalada de tensió amb Corea del Nord. Tillerson també els va demanar que facin el que puguin per solucionar el conflicte. Els xinesos i els russos són els principals socis comercials de Pyongyang, però això no els va impedir criticar ahir el llançament del míssil nord-coreà, com ja havien fet en anteriors ocasions. Moscou el va titllar d’“intolerable” i d’“il·legítim”, però també va condemnar la “retòrica agressiva de Washington”. La Xina, per la seva banda, va ser menys contundent, i va demanar a totes les parts que “acabin amb les accions provocatives i perilloses en favor d’una solució pacífica”. Els xinesos no se senten “responsables de l’escalada de tensió” i van acusar els Estats Units d’eludir la seva pròpia responsabilitat.

Cargando
No hay anuncios

Mostra de força

El projectil que Corea del Nord va llançar ahir és el míssil balístic que més lluny ha arribat dels que ha llançat el país fins ara, segons ha assegurat l’analista Joseph Dempsey, de l’Institut Internacional d’Estudis Estratègics, una opinió que recollia la BBC. Va arribar fins a una altitud de 770 quilòmetres i en va recórrer 3.700 en direcció est.

Cargando
No hay anuncios

Immediatament després, l’exèrcit de Corea del Sud va respondre disparant dos míssils prop de la frontera entre els dos països. El president sud-coreà, Moon Jae-in, considera que el diàleg amb Pyongyang ja és “impossible” i va indicar que reforçarà la seva defensa i que té capacitat per “destruir” els seus veïns nord-coreans.

El Consell de Seguretat de l’ONU es va reunir d’urgència ahir a la nit a porta tancada tot i que, segons fonts diplomàtiques citades per Efe, no estava previst discutir sobre l’ampliació de les sancions. Poc abans de la cita van comparèixer en roda de premsa l’ambaixadora dels EUA a l’ONU, Nikki Haley, i l’assessor de Seguretat Nacional de Trump, H.R. McMaster, que van demanar més sancions i van dir que l’opció militar segueix oberta tot i que volen esgotar la via diplomàtica.