El començament de la fi de Lula
L’expresident brasiler és condemnat a nou anys i sis mesos de presó per corrupció
São PauloLa carrera política de Luiz Inácio Lula de Silva va rebre ahir un cop gairebé definitiu. El jutge Sérgio Moro, que instrueix el gran cas de corrupció de la petroliera estatal Petrobras, va condemnar el carismàtic dirigent a nou anys i sis mesos de presó pel delicte de corrupció i blanqueig de capitals.
Tot i la convulsió de la política brasilera, amb dos impeachments des de la recuperació de la democràcia el 1989, mai fins ara un president, o expresident, de la República havia estat condemnat en l’àmbit penal.
Més enllà de la transcendència política i històrica, la sentència només és el primer capítol d’una seqüència de processos judicials dels quals Lula, difícilment, en sortirà indemne. Dins del que s’ha batejat com a Operació Lava Jato, l’històric dirigent del Partit dels Treballadors (PT) és reu en tres accions més: una d’aquestes també instruïda pel jutge Moro, una figura molt controvertida per l’esquerra brasilera, i les altres per la Justícia Federal, a Brasília. Es pot dir que la decisió d’ahir marca tendència.
L’acusació
Lula ha estat condemnat per haver rebut un milió d’euros de la constructora OAS, en concepte de suborn i com a contrapartida per l’assignació de contractes a Petrobras. Els valors es van transferir a través de la cessió d’un apartament, a la localitat turística de Guarujá (litoral de São Paulo), i de les reformes realitzades a l’immoble. L’expresident sempre ha negat totes les acusacions.
Lula recorrerà contra la sentència en llibertat. El Suprem entén que només haurà d’entrar a la presó en cas que la condemna sigui ratificada en segona instància. En l’operació Lava Jato hi haurà una segona sentència en menys d’un any i mig. Podria coincidir amb les presidencials de l’octubre del 2018.
Si és condemnat en segona instància, a part d’entrar en règim de reclusió Lula serà considerat “fitxa bruta” per la justícia electoral i, per tant, no podrà ser elegit per a cap càrrec públic. El veterà dirigent, de 71 anys, és la gran esperança de l’esquerra brasilera per recuperar la presidència ara ocupada per Michel Temer, després del procés d’impeachment contra Dilma Rousseff que va tenir lloc l’any passat.
Lula, que des de fa mesos està en campanya per tot el Brasil, és el gran favorit a tornar al càrrec que va ocupar entre el 2003 i el 2010. De fet, indefectiblement encapçala tots els sondejos electorals. L’expresident compta amb un 30% de l’electorat fidel, que associa el creixement econòmic, l’expansió de la nova classe mitjana i el combat contra la pobresa a la seva figura.
Tot i que la condemna era esperada, fins ara el PT i els seus aliats no s’han volgut plantejar cap altre candidat per al 2018 que no fos Lula. I quan algú s’ha volgut postular a presidenciable, com és el cas de l’exministre Ciro Gomes, del Partit Democràtic Laborista (PDT), ha estat desautoritzat.
Aquest discurs immobilista es mantindrà. El PT defuig qualsevol renovació i es nega a enterrar el seu líder fundacional. És Lula o Lula. Diversos analistes ja avisaven ahir que l’exsindicalista apareixerà en escena, per passar a l’atac i mostrar la cara més combativa, com va fer en la declaració, molt tensa, realitzada el maig davant el jutge Moro.
Intimidació
De fet, a la sentència el magistrat recorda la posició de l’expresident, a qui acusa d’orientar els advocats i d’adoptar tàctiques “molt qüestionables” com “la intimidació” al mateix magistrat, a la fiscalia i als comissaris de la Policia Federal. Segons Moro, hi havia motius suficients per haver decretat la presó provisional, però no s’ha fet efectiva “per prudència” i per “evitar certs traumes”.
El Partit dels Treballadors va criticar durament la interlocutòria del jutge i va fer una crida als seus simpatitzants a sortir al carrer per mostrar la indignació. “Ha sigut una decisió eminentment política, sense proves, que es fonamenta únicament i exclusivament en el jutge Sérgio Moro, que mira cap a l’opinió pública, perquè en tot aquest procés el jutge sempre ha dit que només hi podia haver una condemna amb el suport de l’opinió pública”, afirmava la presidenta de la formació, la senadora Gleisi Hoffman, que considera que el magistrat ha actuat de forma “parcial” i “oportunista des del punt de vista polític”.
Temer, contra les cordes
La condemna de Lula es fa pública quan l’actual president del Brasil, Michel Temer, està contra les cordes per la impopularitat de les retallades i l’agenda de reformes neoliberals. Acusat de corrupció, el ple del Congrés es prepara per acceptar la denúncia del Suprem, cosa que a la pràctica suposaria que fos apartat del càrrec durant 180 dies i substituït per l’actual president del Congrés, Rodrigo Maia.
El PT, que ha abanderat les mobilitzacions contra la reforma laboral i del sistema de pensions, ara trontolla. Les opcions de tornar al poder es redueixen. I és el que, precisament, ahir va celebrar el mercat financer. L’índex Ibovespa de la Borsa de São Paulo va pujar un 1,54% i la cotització del real es va apreciar un 1,29% en relació amb el dòlar.