Lula no aclareix si es presentarà però demana no fer cas de cap decisió "imbècil" de Bolsonaro
L'expresident del Brasil afirma que ha sigut víctima de "la mentida jurídica més gran en 500 anys" d'història del país
SabadellLuiz Inácio Lula da Silva encara no ha decidit si tornarà a optar a la presidència del Brasil. L'expresident del país llatinoamericà ha comparegut aquest dimecres per primer cop en públic després que dilluns el Tribunal Suprem brasiler anul·lés les condemnes de presó que se li havien imposat l'any 2018. Aquesta decisió li ha obert la porta a presentar-se a les eleccions que s'han de celebrar l'any que ve, però de moment Lula no ha aclarit si ho farà. Tot i reconèixer que li agrada que el seu nom soni com a possible candidat a desbancar Jair Bolsonaro de la presidència del país, ha assegurat que la seva prioritat és contribuir a formar una coalició àmplia que pugui aspirar a la victòria i buscar la persona més idònia per liderar-la.
Malgrat tot, l'acte d'aquest dimecres, en què Lula ha parlat durant més d'una hora i mitja abans d'obrir un torn de preguntes, ha tingut l'aire d'un míting electoral, durant el qual l'expresident ha carregat durament contra Bolsonaro i, especialment, contra la seva gestió de l'economia i de la pandèmia del covid-19. "Aquest país no té govern, no té ministre de Salut, no té ministre d'Economia. Aquest país està totalment desestructurat i s'està ensorrant perquè no té govern, no es preocupa de l'economia, ni del treball, ni de la salut, ni del medi ambient, ni de l'educació, ni dels joves, ni de les perifèries. De què es preocupen, llavors?", s'ha preguntat. I ha afegit: "Bolsonaro no sap que la desigualtat és el problema més important que hi ha al món".
Una vacuna del país que sigui
Lula, de 75 anys, ha mostrat la seva "solidaritat" amb les prop de 270.000 víctimes mortals que el coronavirus ha deixat al país, i amb les seves famílies, i ha lamentat que "moltes d'aquestes morts s'haurien pogut evitar" si el govern hagués actuat correctament. En aquest sentit, ha explicat que, "si Déu vol", la setmana que ve es vacunarà contra el covid-19. "No m'importa de quin país [sigui la vacuna], ni si és d'una dosi o de dues. I en vull fer publicitat perquè el poble brasiler no segueixi cap decisió imbècil del president de la República o del ministre de Salut: poseu-vos la vacuna!", ha dit, i ha instat també els brasilers a fer ús de la mascareta, un sistema de protecció contra el virus que Bolsonaro ha menystingut repetidament.
Amb més de 268.000 morts per covid-19 confirmades fins ara, el Brasil és el segon país del món on la pandèmia ha deixat més víctimes mortals, per darrere dels Estats Units. També acumula més d'11 milions de contagis i des d'aquest cap de setmana és el país amb més nous casos cada dia: dimarts se'n van registrar més de 70.000, a més de 1.972 defuncions, la xifra més alta fins ara.
Això ha portat els hospitals brasilers a una situació límit, amb més del 80% dels llits d'UCI ocupats en 25 de les 27 capitals regionals del país, segons la fundació Fiocruz. De fet, a les tres ciutats més poblades del Brasil –São Paulo, Rio de Janeiro i Brasília–, l'ocupació de les UCI supera el 90%, i a Porto Alegre i Campo Grande s'ha arribat al 100% de capacitat. "El Brasil és una amenaça per a la humanitat", ha advertit, en declaracions a AFP, l'epidemiòleg Jesem Orellana, membre de l'entitat.
"Un president de la República que es respectés i que respectés el poble brasiler el primer que faria seria crear un comitè de crisi que cada setmana orientés la societat brasilera sobre el que calia fer. Era prioritari destinar diners a comprar vacunes a qualsevol lloc de la Terra on n'hi hagués, no tenir un president que diu que qui té por del covid és un marieta. Aquest no és el paper d'un president de la República en un món civilitzat", ha afegit Lula, en referència a unes paraules que Bolsonaro va pronunciar al novembre en un acte amb representants del sector turístic.
Lula també ha acusat l'actual president d'haver arribat al capdavant de l'estat gràcies a les fake news i d'haver-se preocupat només que la població tingués armes. "Qui necessita armes són les nostres forces armades i la nostra policia, però no els milicians que fan terrorisme a la perifèria del país i maten camperols sense terra, petits terratinents i nens i nenes, sobretot negres. El poble no necessita armes, necessita feina, salari i llibres", ha sentenciat.
"Estava segur que la veritat venceria"
En referència a la condemna ara anul·lada, Lula da Silva s'ha presentat com la víctima de "la mentida jurídica més gran en 500 anys" d'història del Brasil i ha assegurat que el jutge que el va condemnar, Sergio Moro (que posteriorment es convertiria en el ministre de Justícia de Bolsonaro), estava "obsessionat" per fer-lo caure. "Estava convençut que la veritat venceria, i aquest dia ha arribat", ha afegit.
Amb tot, Lula assegura que no té rancor cap als que el van condemnar. "Si hi ha un brasiler que té raons per sentir rancúnies profundes soc jo, però no en tinc perquè el patiment que estan vivint les persones pobres d'aquest país és infinitament més gran que qualsevol crim que s'hagi comès contra mi. No hi ha dolor més gran que despertar-se cada matí i no tenir un cafè i un tros de pa per esmorzar", ha dit. L'expresident també ha tingut paraules d'agraïment per a les persones que li van donar suport quan va ser empresonat, entre les quals ha citat el papa Francesc, el president argentí Alberto Fernández, l'expresident uruguaià José Mujica, l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, l'alcaldessa de París Anne Hidalgo, el senador nord-americà Bernie Sanders i el filòsof Noam Chomsky.