Internacional08/04/2018

Lula s’entrega a la justícia proclamant la seva innocència

Els seus seguidors intenten impedir-ho sense èxit amb un bloqueig de l’edifici on es trobava

Joaquim Piera
i Joaquim Piera

São PauloLula va fer de Lula. L’expresident del Brasil i líder en intenció de vot de les presidencials del mes d’octubre va recuperar el to més incendiari de la seva etapa de sindicalista i opositor polític, en la dècada dels 80 i 90, en una compareixença històrica abans d’entregar-se al vespre a la Policia Federal per complir una condemna de dotze anys i un mes per corrupció i blanqueig de diners.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A São Bernardo, àrea metropolitana de São Paulo, davant de la seu del Sindicat dels Metal·lúrgics, organització que va presidir abans de fer carrera política, el veterà dirigent de 72 anys amb un to èpic i de denúncia va reiterar la seva honorabilitat (se l’acusa d’haver sigut propietari d’un pis regalat per una constructora a canvi de favors) i va fer una crida a mantenir la mobilització pensant en les pròximes cites electorals.

Cargando
No hay anuncios

“D’aquí uns anys la història provarà que qui va cometre un delicte va ser el comissari que em va acusar i el jutge que em va condemnar”, va assegurar. “Si el meu delicte ha sigut haver col·locat el pobre a la universitat i haver-li permès tenir una casa pròpia, llavors seguiré sent un delinqüent”, va dir.

Lula da Silva va explicar que la decisió d’entregar-se a la justícia és personal, ja que diversos correligionaris l’havien animat a buscar asil polític a l’Uruguai o a refugiar-se a la seva ambaixada, o a la de Bolívia o Rússia. “Ja no tinc edat per a això, no vull amagar-me. Si fos per mi no m’entregaria, però ho faig perquè sàpiguen que no tinc por, hi vaig amb el cap ben alt”, va afirmar.

Cargando
No hay anuncios

Dirigint-se en tot moment al votant tradicional del Partit dels Treballadors (PT), format pels sectors més populars i pobres, així com als sindicalistes i als integrants de moviments socials com el Sense Terra, Lula va fer retrets molts durs a la judicatura i als mitjans de comunicació. Es va posicionar a favor de l’operació Lava Jato, la megainvestigació per corrupció a la petrolera estatal Petrobras, en què ha sigut condemnat. “Tots volem que continuïn detenint delinqüents, que detinguin finalment els rics, però el que no hi pot haver són judicis subordinats a la premsa, a suposicions i a la voluntat de l’opinió pública”, va declarar. Segons Lula, el seu empresonament és “el somni de consum del jutge Moro i de mitjans de comunicació com la Rede Globo”, indiscutible líder d’audiència de la televisió brasilera.

Últim dia en llibertat

Lula da Silva, que es va definir com “una idea que ha impregnat la societat brasilera”, va passar l’última nit abans d’entregar-se a la residència familiar, a São Bernardo. A primera hora del matí es va desplaçar a la seu del Sindicat dels Metal·lúrgics, on es va oficiar una missa en memòria de la seva dona, María Letícia, morta el febrer del 2017, i que ahir hauria fet 68 anys. “No els perdonaré mai el desvergonyiment que van tenir amb ella. Les acusacions infundades de la fiscalia i de la premsa van avançar la seva mort”, va dir Lula.

Cargando
No hay anuncios

A l’homilia, el bisbe Angélico Bernardino, molt pròxim a la família, va criticar l’empresonament. “Tots els que som aquí desitgem de tot cor que estiguis en llibertat, perquè tots sabem que el que ha passat al Brasil ha sigut un cop d’estat: un 50% quan la presidenta Dilma Rousseff va ser apartada del càrrec i un altre 50% quan s’està impedint que siguis candidat, trepitjant el sistema democràtic”, va assenyalar. Després, davant de l’edifici, Lula da Silva va fer un discurs d’una hora sota una intensa calor. En acabar va requerir assistència mèdica.

Al tancament d’aquesta edició, Lula acabava d’entregar-se al comboi policial, després que durant hores els militants concentrats a les portes del sindicat li impedissin la sortida. El PT va haver de fer una crida perquè obrissin pas, ja que la policia en podia responsabilitzar l’expresident. Finalment, Lula va sortir a peu i el comboi policial tenia previst escortar-lo fins a Curitiba, on va ser condemnat en primera instància i on començarà a complir la pena de presó. Per expressa indicació del jutge Moro, per haver sigut president de la República, Lula no havia de ser emmanillat en cap moment. Estarà reclòs en una cel·la especial, de quinze metres quadrats, a l’àtic de la seu de la Policia Federal.