ARMES QUÍMIQUES
Internacional07/05/2013

L'ONU sospita que els rebels sirians utilitzen gas sarín

Washington sospesa liderar una operació aèria contra Al-Assad vist l'efecte dels atacs d'Israel

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

Barcelona.Cada vegada es fa més evident que tant el règim com l'oposició han creuat la "línia vermella" fixada per la comunitat internacional en el conflicte a Síria: l'ús d'armes químiques. L'exfiscal en cap del Tribunal Penal Internacional (TPI) i membre de la Comissió d'Investigació de l'ONU sobre Síria Carla del Ponte va certificar diumenge en una entrevista en una televisió suïssa que tenia "sospites importants i concretes" que els rebels haurien fet servir gas sarín (gas nerviós), "tot i que encara" no en tenia "proves incontestables".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les declaracions de Del Ponte van agafar l'ONU per sorpresa i van forçar el president de la comissió, Paulo Sergio Pinheiro, a matisar l'exfiscal ahir en un comunicat: "La comissió desitja aclarir que no ha trobat proves concloents que alguna de les parts del conflicte de Síria hagi utilitzat armes químiques".

Cargando
No hay anuncios

La coalició opositora més important de Síria, el Consell Nacional, va rebutjar també les declaracions de Del Ponte i va assegurar que no hi ha "proves objectives per defensar aquesta acusació". La investigadora va basar-se, segons l'entrevista a la televisió suïssa, en les declaracions de diversos testimonis que havien fugit de Síria.

Si bé tant els Estats Units com el Regne Unit han assenyalat que les seves investigacions apunten que les forces del govern de Baixar al-Assad han utilitzat armes químiques, fins ara -a part del règim de Damasc- cap institució ni govern havia apuntat que els rebels també haguessin utilitzat aquestes armes, prohibides per la comunitat internacional.

Cargando
No hay anuncios

L'OTAN va admetre ahir que té "indicacions" de l'ús d'armes químiques a Síria. El secretari general, Anders Fogh Rasmussen, va aclarir, però, que no té dades precises sobre qui les pot haver utilitzat ni en quines circumstàncies.

El debat d'una intervenció

Cargando
No hay anuncios

El president nord-americà, Barack Obama, va dir l'agost passat que si el règim sirià utilitzava armes químiques creuaria una "línia vermella" per a una intervenció internacional. Però la notícia que els rebels haurien utilitzat també aquestes municions complicaria qualsevol pas endavant al Consell de Seguretat. El secretari d'Estat dels EUA, Kohn Kerry, té previst viatjar aquesta setmana a Moscou, on intentarà "de nou" trobar una solució política al conflicte. Però Washington tem que les declaracions de Del Ponte puguin carregar de nous arguments Rússia, aliada del règim d'Al-Assad.

Davant una opció política pràcticament esgotada, Washington ja debat des de fa setmanes una operació aèria contra Al-Assad. La facilitat aparent amb què Israel va poder atacar els últims dies instal·lacions de míssils sirians ha donat més arguments als que defensen aquesta posició. Pel senador republicà John McCain, que fa temps que reclama una implicació més gran dels EUA en la guerra civil siriana, els atacs israelians demostren que el sistema de defensa aèria del règim d'Al-Assad no és tan potent com s'argumentava.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans, en l'atac diumenge a la matinada d'Israel en unes instal·lacions militars del règim a prop de Damasc hi van morir 40 persones.