Internacional16/01/2014

L'ONU adverteix del risc de genocidi a la República Centreafricana

L'organisme fa una crida a la comunitat internacional per atendre una crisi que ha provocat 800.000 desplaçats

Efe / Ara
i Efe / Ara

GinebraL'ONU ha reclamat aquest dijous un desplegament humanitari i militar internacional per estabilitzar la situació a la República Centreafricana, i ha alertat que es donen tots els factors perquè es produeixi un genocidi. "Existeixen tots els elements que hem vist a llocs com Ruanda i Bòsnia", ha assegurat el cap d'operacions de l'Oficina d'Ajuda Humanitària de l'organisme, John Ging.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les atrocitats s'han comès per part de les dues parts", ha afegit Ging, i ha explicat que els enfrontaments han provocat el desplaçament de 800.000 persones, de les quals mig milió estan a la capital del país, Bangui. L'ONU considera que el país ha assolit el nivell més alt de gravetat d'una crisi humanitària, un nivell que només s'aplica a dos altres països: Síria i Filipines. El país àrab està immers en una guerra civil des de fa tres anys, mentre que un tifó el novembre passat va danyar infraestructures clau del país asiàtic i va deixar milions de persones damnificades.

Cargando
No hay anuncios

Ging ha advertit que dels 181 milions d'euros que calen per atendre la crisi de la República Centreafricana, només se n'ha rebut un 6 per cent. "No hi ha cap altre crisi a nivell mundial que s'hagi ignorat de la manera que hem ignorat la de la República Centreafricana. Si no arreglem el problema avui, serà massa car fer-ho demà", ha conclòs el cap d'operacions.

El president interí del país, Michel Djotodia, va presentar la dimissió el 10 de gener, juntament amb tot el seu govern de transició. Djotodia havia accedit al poder el març del 2013 després de derrocar el president François Bozize al capdavant del grup rebel de confessió musulmana Séléka. La situació d'inestabilitat va empitjorar el passat desembre, quan les milícies cristianes Antibalaka, partidàries de Bozize, van perpetrar diversos atacs que van desencadenar nous enfrontaments.