Theresa May aposta per dos anys de transició després de la sortida de la UE
Demana als líders europeus "ambició i creativitat" per oferir un nou acord comercial d'interès mutu
LondresLa primera ministra britànica, Theresa May, ha ofert aquesta tarda des de Florència un model de relació més "ambiciós i creatiu" amb la Unió Europea (EU). "Que dugui prosperitat als nostres pobles", ha afegit, i que faci possible un Brexit sense "grans friccions" amb els fins ara socis europeus. A aquest efecte, May ha proposat l'establiment d'un període de transició, un "període limitat de temps", que ha estimat que podria ser "d'uns aproximadament 2 anys" per poder posar en marxa "completament el nou model de relació". La justificació d'aquest nou model, que no té cap exemple en què emmirallar-se, és que el Regne unit i el bloc europeu parteixen "d'una relació sense precedents".
Durant el període de 2 anys, les normes de la Unió continuarien en vigor al territori britànic, inclòs l'accés al mercat lliure, també amb totes les seves obligacions, entre altres la lliure circulació de persones per treballar i establir-s'hi, però amb la introducció "d'un registre" d'immigrants per preparar el futur model. D'altra banda, el Regne Unit, ha assegurat May, continuarà aportant els diners compromesos al pressupost comunitari fins a l'any 2020. De l'èxit del nou acord amb la Unió, ha dit May, depèn "la futura prosperitat de la gent tant al Regne Unit com a la Unió Europea".
May també ha comentat que espera que tant a Brussel·les com a Berlín aquesta nova oferta sigui vista com una prova que Londres vol una "relació molt forta" amb la UE. La 'premier', de fet, s'ha adreçat més que no pas a les institucions europees, la Comissió o el Consell, als líders europeus dels 27. I ha apel·lat a la seva responsabilitat per fer del Brexit un èxit, circumstància que és tant rellevant per a la Unió en el seu conjunt com per al Regne Unit. "Els ulls del món ens estan mirant", ha dit.
Difícil d'acceptar
Però el nou model de relació comercial a què aspira May, "no a l'estil de Noruega, no a l'estil canadenc", amb accés lliure al mercat únic, sembla, en principi, difícil d'acceptar per a la Unió. Perquè, a la pràctica, Londres està demanant un vestit a mida, que permeti al Regne Unit gaudir de tots els avantatges de l'accés al mercat únic, sense aranzels, i que, alhora, faci del Regne Unit una "potència global del comerç" a mig termini, que pugui establir sense cap limitació acords amb la resta del món. D’alguna manera, doncs, Theresa May aposta per la quadratura del cercle. Un Brexit tou durant 2 anys i un Brexit dur a partir del moment en què finalitzi el període de transició.
A diferència d'un discurs pronunciat al febrer a Londres, en què May va amenaçar la Unió que no hi cooperaria en matèria de defensa i seguretat si no aconseguia el que considera un tracte just en matèria comercial per al post-Brexit, el canvi de to de Londres s'ha deixat sentir a l'hora d'oferir una total col·laboració en aquest camp.
Pel que fa a les garanties per als ciutadans europeus residents al Regne Unit, un altre dels punts que ha provocat gran fricció entre els negociadors, May ha tractat d'oferir confiança assegurant que els drets dels nacionals de la Unió seran recollits en el tractat final d'acord amb la UE "i assegurar que els tribunals del Regne Unit puguin fer-hi referència directament". I si hi ha "incerteses, vull que els tribunals del Regne Unit puguin tenir en compte les sentències del Tribunal de Justícia Europeu per garantir una interpretació coherent", ha reblat.