Brexit

Londres envia la Navy a Jersey davant un possible bloqueig dels pescadors francesos

Escalada de la tensió al Canal després que París amenacés amb tallar el subministrament elèctric de l'illa

LondresNou conflicte a compte del Brexit. En aquest cas entre França i el Regne Unit. L’escenari, les aigües del canal de la Mànega. Boris Johnson ha ordenat a darrera hora d’aquest dimecres que dos vaixells de la Royal Navy es dirigissin a l’illa de Jersey, al davant de les costes del nord-oest de França, després que el primer ministre britànic mantingués una conversa telefònica amb el ministre en cap de l’illa, John Le Fondré, que el va advertir del possible bloqueig del port de St Helier, la capital de l'illa, per part de fins a seixanta vaixells de pesca francesos com a resposta a les noves restriccions a les llicències de captures imposades a la flota comunitària en les aigües sota la seva jurisdicció.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En paral·lel a la simbòlica acció de l’enviament de dos vaixells, David Frost, l’home que va mantenir el pes de les negociacions de l’acord comercial del post-Brexit amb la Unió Europea (UE), i ministre de relacions amb Brussel·les, ha començat a elaborar una resposta coordinada entre Londres i St Helie en cas que els pescadors francesos duguin a terrme la seva amenaça, que es podria començar a complir en les primeres hores de dijous.

Cargando
No hay anuncios

La picabaralla entre Jersey i Londres, d’una banda, i França, de l’altra, té lloc al cap de 24 hores que Annick Giradin, el ministre marítim francès, anunciés ahir que París podria ordenar el tancament de tres cables submarins que proporcionen a l'illa el 95% de la seva electricitat si no es resolgués la disputa sobre la pesca. El comentari va caure com una bomba a Westminister i Downing Street, que van considerar l'acció "desproporcionada i inacceptable". En un poc més que habitual excés verbal, un ministre del govern Johnson citat per la premsa britànica ha arribat a comentar: "Almenys quan els alemanys van envair Jersey van mantenir els llums encesos". Jersey va estar ocupada pels nazis durant cinc anys al llarg de la Segona Guerra Mundial.

Malgrat tot, altres fonts del govern britànic igualment esmentades pels mitjans del Regne Unit, han assegurat també a darrera hora d'aquest dimecres que les autoritats franceses de Normandia han intentat calmar les tensions. Amb tot, es creu que hi ha un nombre "important" de pescadors francesos disposats a "prendre's la llei per la seva pròpia mà".

Cargando
No hay anuncios

"Estem preparats per a la guerra"

Didier Leguelinel, del comitè de pesca de Normandia, ha dit a France 24: "La sensació general és que el govern de Jersey ens ha insultat". David Sellam, cap de l'autoritat conjunta marítima de Normandia-Bretanya, també ha comentat: "Ens enfrontem a persones que no són de fiar. Jersey està en mans d'un sector extremista, que vol reduir l'accés a la pesca de la flota francesa i obtenir beneficis del Brexit. Estem preparats per a la guerra. Podem posar Jersey de genolls si cal."

Cargando
No hay anuncios

El conflicte ha esclatat després que Jersey hagi aplicat els nous requisits de l'Acord de Cooperació i Comerç del Regne Unit i la UE per als vaixells de la UE, que per continuar la seva activitat haurien de demostrar una activitat pesquera històrica en les aigües de l'illa. Fins ara, només 41 dels 344 vaixells que n'han demanat l'accés han obtingut la llicència.