SUD-AMÈRICA
Internacional10/04/2016

L’ombra d’Alberto Fujimori plana de nou sobre el Perú

Una filla de l’expresident lidera els sondejos de les presidencials

Joan Biosca
i Joan Biosca

Buenos AiresA la petita vila peruana de Ccano els anys de l’horror del terrorisme de Sendero Luminoso encara són ben vius. Han passat ja 25 anys d’ençà que la guerrilla va assassinar 30 dels seus veïns. I tot just ara han pogut donar-los sepultura. Els seus cossos es van localitzar fa pocs dies. Ara formen una llarga filera dins d’uns fèretres blancs enmig de la plaça del poble. L’expresident del Perú Alberto Fujimori, que va governar el país andí durant la dècada dels 90, va acabar amb Sendero Luminoso. I d’aquí que tant els veïns de Ccano com els de la zona andina on operava la guerrilla recordin Fujimori amb fidelitat i estima. Cal recordar que l’expresident Fujimori compleix 25 anys de condemna a la presó per corrupció i delictes contra els drets humans pels mètodes utilitzats en la lluita contra la guerrilla. Però els seus fidels no l’hi tenen en compte. Veuen en la seva filla Keiko Fujimori, candidata a la presidència del Perú per segona vegada, la mateixa força, empenta i “mà de ferro” que tenia el seu pare.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Keiko Fujimori, de 40 anys, lidera les enquestes electorals de cara a les presidencials peruanes d’avui amb un 31% dels vots. I és que el cognom Fujimori és al Perú una gran marca electoral, tot i la presó de l’ex cap d’estat. “Keiko no està en la política per dir-se Keiko, sinó perquè és una Fujimori”, deixa clar l’analista polític Gustavo Gorriti. “Ella sempre ha intentat separar-se dels aspectes més foscos de la política del seu pare, però molts al Perú creuen que només es tracta d’un maquillatge polític”, afirma Gorriti. La candidata conservadora aixeca veritables passions, especialment entre els sectors més populars de la societat peruana, que valoren del seu pare, Alberto Fujimori, no només haver acabat amb Sendero Luminoso, sinó també amb la crisi econòmica dels anys 80.

Cargando
No hay anuncios

Però Keiko Fujimori aixeca passions a favor, i en contra. Han sigut moltes les marxes i manifestacions pels carrers de Lima i altres ciutats del Perú en contra de la candidata presidencial conservadora. Són molts els peruans que no obliden els motius que van dur l’expresident Alberto Fujimori a ser condemnat a 25 anys de presó: l’escandalosa corrupció durant els seus anys ocupant la Casa de Pizarro, la seu de la presidència del Perú a Lima, la capital del país; els abusos de poder, i els assassinats i actes de terrorisme d’estat, entre d’altres d’una llarga llista.

Vot anti-Fujimori

Cargando
No hay anuncios

Tothom dóna per fet al Perú que hi haurà una segona volta en aquestes eleccions presidencials i que la candidata Keiko Fujimori hi accedirà. Però la clau d’aquests comicis serà veure quin dels seus principals rivals a les urnes passarà també a la segona ronda electoral. Liderant el vot antifujimorista i segon en les enquestes se situa l’empresari conservador i exministre d’Economia Pedro Pablo Kuczynski, de 77 anys. Com Keiko Fujimori, és la segona vegada que intenta l’assalt a la presidència del Perú. Va quedar tercer en les eleccions presidencials del 2011, les que va guanyar el president sortint del Perú Ollanta Humala. Keiko Fujimori va ser la segona candidata més votada. Kuczynski lluita per passar a la segona volta amb la diputada progressista de 35 anys Verónika Mendoza, que ara mateix està en empat tècnic amb Kuczynski a les enquestes.