Internacional29/07/2017

Trump és incapaç de derogar l’Obamacare

La seva pressió no impedeix el fracàs dels republicans al Senat per revocar la polèmica llei sanitària

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

Nova YorkA la matinada, després d’una de les nits més dramàtiques de la història recent del Congrés, els republicans van tornar a fracassar ahir en el seu intent de revocar la llei sanitària impulsada per Barack Obama i coneguda com a Obamacare. Ni les pressions del president nord-americà, Donald Trump, ni del seu vicepresident, Mike Pence -que es va desplaçar fins al Capitoli- van servir de res. Una majoria de senadors, entre ells tres republicans, van votar contra un projecte de derogació parcial de l’Obamacare.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest fracàs va posar un final amarg a la lluita de set anys dels republicans per esborrar un dels llegats més importants d’Obama. En els últims quatre dies, el lideratge republicà al Senat va intentar tres últimes opcions per aconseguir aquest objectiu. Totes van fracassar: l’última, de manera inesperada.

Cargando
No hay anuncios

John McCain, el senador d’Arizona i candidat presidencial que va perdre contra Obama en les eleccions del 2008, va votar contra una revocació light. Aquesta proposta havia guanyat el suport tant de republicans de l’ala conservadora com de la moderada. Era l’últim cartutx del líder republicà a la cambra alta, el senador Mitch McConnell. Tot i així, McCain -conegut amb el sobrenom demaverick, que en l’argot polític americà és aquell que se separa freqüentment de les línia del seu partit- va votar no davant dels seus nassos.

Un vot dissident

El senador veterà, de 80 anys, s’havia convertit en un heroi pels republicans dies abans perquè va tornar a Washington per votar a favor de començar el debat sobre una possible revocació de l’Obamacare poc després d’una operació i que li diagnostiquessin un càncer cerebral. Tot i així, ja va avisar els seus col·legues que no estava content de com s’estava tramitant la nova legislació republicana que hauria canviat el sistema sanitari i hauria deixat milions de persones sense assegurança mèdica -segons les diverses estimacions de la bipartidista oficina pressupostària del Congrés. McCain es va convertir de la nit al dia en el dolent de la pel·lícula per als conservadors i el salvador per als progressistes. En un comunicat va explicar que ja feia temps que demanava al seu partit que no cometés els mateixos errors que els demòcrates, que van aprovar la reforma sanitària sense consensuar-la amb l’oposició.

Cargando
No hay anuncios

Dues senadores dones -Susan Collins de Maine i Lisa Murkowski d’Alaska- van ser els altres dos vots contraris. No van acceptar el projecte de llei perquè eliminava ajudes per a l’associació d’atenció mèdica a les dones Planned Parenthood. A més, la proposta també suprimia l’obligació de tots els nord-americans de tenir una assegurança mèdica -un requisit que, segons molts experts, és una de les les bases més importants perquè l’Obamacare tingui èxit.

I ara què?

Trump i els republicans poden optar per no fer res i esperar que el sistema, que té debilitats, s’enfonsi. O poden negociar millores amb els demòcrates. El president nord-americà, a través de Twitter, va escollir la primera opció. Això sí, aquesta té riscos, ja que quan les coses van mal dades els votants solen culpar l’inquilí de la Casa Blanca.