LA FI DE L’AUSTERITAT
Internacional25/11/2015

Llum verda a un govern d’esquerres a Portugal

Cavaco cedeix i el socialista António Costa serà primer ministre

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridCinquanta-un dies després de les eleccions legislatives a Portugal, el president de la República, el conservador Aníbal Cavaco Silva, finalment ha accedit a acabar amb la crisi política. Si no hi ha cap contratemps d’última hora, el líder del Partit Socialista (PS) serà el pròxim primer ministre portuguès a finals d’aquesta setmana. Cavaco va encarregar ahir a Costa la formació del govern, dues setmanes després que Pedro Passos Coelho, el primer ministre que ha aplicat sense dilació el rescat i les retallades de la troica, fos expulsat de l’executiu gràcies a una aliança històrica entre totes les forces de l’esquerra: els socialistes, el Partit Comunista, els Verds i el Bloc d’Esquerres, que és aliat de Syriza i Podem a la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El PS governarà en solitari, però el seu full de ruta està marcat per les més de 70 mesures acordades amb la resta de formacions d’esquerres, que li han garantit quatre anys d’estabilitat si compleix amb el que han firmat. La primera prova de foc serà l’aprovació dels pressupostos generals per al 2016, el principal repte que té al davant António Costa després d’haver aconseguit el que la majoria veia a Portugal com a impossible: convertir-se en el primer líder d’un partit derrotat a les urnes que governa el país, i amb el suport de dues forces històricament bel·ligerants amb el centreesquerra.

Cargando
No hay anuncios

La coalició de la dreta (CDS-PP) va guanyar per gairebé sis punts de marge el PS, però Passos Coelho es va quedar lluny de la majoria absoluta que li havia de permetre seguir amb les mesures d’austeritat imposades a Portugal des del 2011. Cavaco Silva, del CDS-PP, ha fet tot el possible fins a l’últim moment per posar en dubte l’estabilitat d’un govern d’esquerres, fins que el seu propi partit ha renunciat i ha començat a fer campanya com a membre de l’oposició.

Després de reunir-se amb Costa dues vegades en menys de 24 hores, Cavaco va admetre ahir que mantenir l’executiu de Passos Coelho en funcions fins a una nova convocatòria electoral -com a molt d’hora el juny del 2016-“no corresponia a l’interès nacional” . Abans, però, Costa ha hagut d’acceptar fins a sis condicions del president de la República [vegeu el complement] per garantir que a Portugal no li passarà el mateix que a la primera legislatura de Syriza a Grècia. I està previst que la seva relació amb el president sigui tensa durant els pròxims quatre mesos, els que li queden de mandat a Cavaco, disposat a escrutar tots els passos del nou executiu.

Cargando
No hay anuncios

La coalició conservadora ja ha començat una intensa campanya dins i fora de Portugal associant António Costa amb Alexis Tsipras. Si bé és cert que el Partit Comunista i el Bloc d’Esquerres han posat en dubte l’euro i la pertinença a l’OTAN i a la Unió Europea, tots dos han renunciat a aquesta lluita perquè Portugal giri a l’esquerra.

Primeres decisions simbòliques

Cargando
No hay anuncios

Costa ha decidit sacsejar l’organigrama habitual del govern, amb la recuperació del ministeri de Cultura, suprimit per Passos Coelho. Una de les primeres mesures estrella que aplicarà serà la recuperació de la meitat del salari retallat als funcionaris en mig any, i la totalitat al cap d’un any. Mentrestant, el Parlament ja ha començat a aprovar decisions més simbòliques, com permetre l’adopció als homosexuals en un país on l’homofòbia és encara un fet quotidià. Les forces d’esquerres també aspiren a poder revertir la privatització de la TAP, l’aerolínia portuguesa.