Espanya empitjora en el rànquing de corrupció internacional

La pandèmia s'ha utilitzat com a excusa en moltes democràcies per retallar llibertats bàsiques, alerta Transparència Internacional

L'excomissari José Manuel Villarejo, en una imatge d'arxiu.
ARA
25/01/2022
3 min

BarcelonaLa lluita contra la corrupció s'ha estancat o ha empitjorat en gairebé el 90% dels països del món en l'última dècada, segons ha alertat aquest dimarts Transparència Internacional (TI), que ha avisat que la situació s'ha agreujat durant la pandèmia. Un dels països que ha empitjorat en l'últim any és Espanya, que ha baixat dos llocs al rànquing que elabora anualment aquesta ONG amb seu a Berlín, que classifica 180 països segons el nivell de percepció de la corrupció al sector públic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb una puntuació de 61 sobre 100 (un punt menys que l'any anterior), Espanya es manté a mig camí entre un estat "altament corrupte" (0) i un de "molt net" (100), i se situa en el lloc 34 de la llista global i el 14 a la Unió Europea, en la qual també baixa dues posicions respecte a l'any anterior. L'ONG ha indicat que aquest empitjorament, malgrat no ser estadísticament significatiu, sí que reflecteix que a Espanya "segueix latent un nivell de corrupció que incideix en el bon funcionament de les institucions democràtiques". A més, TI considera que una economia com l'espanyola, que se situa entre les 15 primeres del món, no hauria de situar-se per sota dels 70 punts a l'índex de percepció "si vol mantenir la seva imatge i competitivitat".

Espanya se situa per sota de la mitjana de l'Europa occidental, que és de 66 punts. Això col·loca aquesta regió com la que té més bona nota de les diferents àrees en què es divideix l'anàlisi, però l'organització alerta que "el progrés s'ha estancat". "S'està establint ràpidament una nova normalitat preocupant, ja que les mesures de transparència i responsabilitat que s'han deixat de banda durant la pandèmia de covid-19 segueixen sense restaurar-se", avisa l'informe.

Transparència Internacional ha constatat que la crisi sanitària s'ha utilitzat en molts països "com una excusa per restringir llibertats fonamentals i evitar importants controls i equilibris". L'organització avisa que, cada cop més, els drets es veuen soscavats no només en països amb corrupció sistèmica i institucions dèbils, sinó també en democràcies consolidades.

Els nòrdics, els menys corruptes

Dins de la Unió Europea, els països percebuts com a menys corruptes són Dinamarca i Finlàndia, que amb 88 punts encapçalen també el rànquing mundial juntament amb Nova Zelanda. A l'altra banda hi ha Bulgària, Hongria i Romania, amb una puntuació entre 42 i 45, cosa que indica que tenen "greus problemes de corrupció". Globalment, Somàlia (13), Síria (13) i el Sudan del Sud (11) obtenen de nou les puntuacions més baixes del rànquing.

Fins i tot els països més ben situats "estan mostrant signes preocupants de retrocés", alerta TI, que assegura que les conseqüències a llarg termini d'una acció anticorrupció inadequada ja són evidents a Hongria (43) i Polònia (56), amb la preocupació que aviat s'hi uneixi Eslovènia, que aquest any ha assolit el seu nivell més baix, amb 57 punts. L'ONG alerta d'un control polític excessiu sobre el poder judicial i el deteriorament de l'estat de dret, i assenyala l'empitjorament dels drets de les dones i les persones LGTBI a Polònia, a més de la reducció "severa" de la llibertat d'expressió a Hongria.

La democràcia, amenaçada a tot el món

La mitjana global de tot el món es manté en 43 punts per desè any consecutiu, i més de dues terceres parts puntuen per sota de 50. A més, n'hi ha 27 que el 2021 han obtingut la pitjor puntuació de la seva història. L'informe alerta que els drets humans i la democràcia "estan amenaçats arreu del món", i destaca la repressió dels dissidents a Bielorússia, l'atac a mitjans de comunicació i organitzacions de la societat civil a Nicaragua, la violència contra els manifestants al Sudan i l'assassinat d'activistes a les Filipines.

Des del 2012, hi ha 23 països que han baixat posicions, entre els quals figuren algunes economies avançades com Austràlia, el Canadà i els Estats Units (67), que per primer cop deixa d'estar entre els 25 països més ben situats. Entre les grans potències, els EUA mantenen la mateixa puntuació que l'any anterior, i la Xina millora tres punts (fins a 45), mentre que Rússia baixa de 30 a 29.

stats