Qui lluita contra qui a Síria?
El paper de les diverses potències internacionals en el tauler sirià
La guerra civil de Síria, que ha entrat ja en el seu cinquè any, implica diversos estats amb agendes superposades i en ocasions contradictòries. Les diverses visions sobre com gestionar el conflicte, que ha donat lloc a la crisi de refugiats més greu des de la Segona Guerra Mundial i al sorgiment de l'Estat Islàmic, han dominat els debats de l'Assemblea General de les Nacions Unides d'aquesta setmana. Però malgrat dies de reunions i maniobres diplomàtiques, la crisi s'ha intensificat. ¿Com se situa cada actor internacional en aquest tauler d'escacs que és avui Síria?
Estats Units
Donen suport
Als grups moderats de les forces rebels a Síria, que s'oposen al règim de Baixar al-Assad.
S'oposen
Al govern del president Baixar al-Assad, així com a l'Estat Islàmic i altres grups extremistes islàmics.
Com hi intervenen
Els Estats Units lideren una coalició internacional que duu a terme atacs aeris a l'Iraq i Síria contra l'Estat Islàmic i altres grups extremistes. També ha posat en marxa un programa secret per entrenar i equipar els rebels sirians i un altre programa del Pentàgon per entrenar l'oposició siriana moderada per lluitar contra l'Estat Islàmic. Però el pla del Pentàgon ha aconseguit pocs reclutes.
Rússia
Dóna suport
A Baixar Al-Assad, el líder de Síria, que ha estat l'únic aliat permanent de Rússia al Pròxim Orient durant dècades.
S'oposa
A l'Estat Islàmic, al qual s'han adherit diversos milers de joves russos. Rússia diu que tem el retorn de molts d'aquests combatents per cometre atacs terroristes en territori rus. Però les nacions occidentals es pregunten si Rússia ho fa servir com a excusa per apuntalar el règim d'Al-Assad.
Com hi intervé
Rússia ha subministrat armes a Síria durant molt de temps, però dimecres passat els caces russos van iniciar els atacs aeris sobre Síria i van bombardejar una zona propera a la ciutat de Homs, al centre del país, segons fonts nord-americanes. Tot i haver declarat que el seu objectiu era atacar l'Estat Islàmic, Homs no està sota el control d'aquest grup jihadista. En canvi, rebels que s'oposen a Al-Assad diuen haver estat blanc de l'atac. Rússia havia desplegat ja feia setmanes soldats i equips militars –incloent-hi 32 avions de guerra– en un camp de l'aviació siriana prop de Latakia, segons els Estats Units, i drons russos havien estat realitzant vols de reconeixement sobre les zones controlades pels opositors d'Al-Assad.
Turquia
Dóna suport
A la coalició liderada pels Estats Units i, tàcitament, a les forces rebels a Síria.
S'oposa
Principalment al govern d'Al-Assad i també als grups kurds de Síria, aliats amb el PKK, un grup insurgent actiu a Turquia. La versió oficial afirma també que va contra l'Estat Islàmic.
Com hi intervé
Turquia va començar una campanya d'atacs aeris i incursions militars al mes de juliol, principalment al nord de l'Iraq, contra objectius del PKK. També ha permès que la coalició encapçalada pels Estats Units utilitzi les bases aèries turques. Des de ben aviat en el conflicte, Turquia ha permès que combatents i subministraments travessin el seu territori per nodrir els grups rebels sirians i ha permès a alguns rebels refugiar-se al país. Aquesta frontera porosa, però, ha facilitat també el reclutament de combatents per a l'Estat Islàmic.
Iran
Dóna suport
Al govern sirià de Baixar Al-Assad.
S'oposa
Als rebels sirians sunnites, l'Estat Islàmic i altres grups extremistes sunnites.
Com hi intervé
L'Iran és aliat de Síria, i ha estat proporcionant al règim d'Al-Assad suport militar, armes, equips i ajuda financera des de l'inici de la guerra civil el 2011. El 2012, Hezbol·lah, la milícia libanesa de l'Iran, es va unir a la lluita al costat del govern d'Al-Assad. L'any següent, l'Iran va enviar centenars d'assessors militars per ajudar l'exèrcit d'Al-Assad i Hezbol·lah es va comprometre a una batalla sense quarter per derrotar els rebels. Però recents expansions territorials dels insurgents sunnites i de l'Estat Islàmic han debilitat l'exèrcit sirià i hi ha senyals que l'Iran està limitant seus recursos a defensar els bastions del govern, incloent-hi la capital, Damasc, i les àrees al llarg de la frontera amb el Líban i la costa mediterrània.
Aràbia Saudita
Dóna suport
A alguns dels grups rebels que lluiten contra el govern sirià.
S'oposa
Al govern sirià de Baixar Al-Assad.
Com hi intervé
El ministre de Relacions Exteriors de l'Aràbia Saudita, Adel al-Jubeir, va reiterar a Nova York dimarts que no es doblegaria als esforços russos per mantenir Al-Assad al poder. Al-Jubeir va advertir que si no s'arribava a un acord per deposar el líder sirià, augmentaria el seu enviament d'armes i altres tipus de suport als rebels sirians –amb l'opció de deposar-lo militarment sobre la taula. A més de finançar i armar els rebels sobre el terreny, l'Aràbia Saudita es va sumar fa un any als atacs aeris de la coalició liderada pels Estats Units contra l'Estat Islàmic a Síria.
Qatar
Dóna suport
A alguns grups rebels que lluiten contra el govern sirià.
S'oposa
Al govern sirià de Baixar Al-Assad.
Com hi intervé
Qatar i altres països del golf Pèrsic han finançat rebels que lluiten contra Al-Assad. Qatar també ha subministrat armes i entrenament als rebels que lluiten contra el dictador sirià. El 2013 va proporcionar als rebels míssils portàtils amb radar per calor, fent cas omís de l'advertiment nord-americà que els míssils podien acabar caient en mans de grups terroristes. Qatar aporta també la principal base militar per a la coalició dels Estats Units, la base aèria d'Al Udeid, des de la qual s'està executant la campanya de bombardejos internacionals contra l'Estat Islàmic.
Gran Bretanya
Dóna suport
Als grups moderats dins les forces rebels a Síria.
S'oposa
Al govern d'Al-Assad, l'Estat Islàmic i altres grups extremistes islàmics.
Com hi intervé
A causa d'una forta oposició al Parlament a la intervenció militar a Síria, la Gran Bretanya fins ara s'ha limitat a participar en els atacs aeris de la coalició a l'Iraq. No obstant això, el govern britànic va reconèixer fa poc que al mes d'agost va dur a terme un atac aeri a Síria en què van morir dos ciutadans britànics que s'havien unit a l'Estat Islàmic.
França
Dóna suport
Als grups moderats de les forces rebels a Síria.
S'oposa
Al govern d'Al-Assad, l'Estat Islàmic i altres grups extremistes islàmics.
Com hi intervé
Arran de la crisi dels refugiats i amb la intensificació de reclutament jihadista a Europa, França ha ampliat a Síria la seva participació en els atacs aeris de la coalició contra l'Estat Islàmic, que fins aquest mes se centrava només en l'Iraq. No obstant això, ha descartat qualsevol intervenció amb tropes sobre el terreny.