Internacional07/01/2016

L'Iran acusa Riad de bombardejar la seva ambaixada al Iemen i suspèn la importació de productes saudites

L'Aràbia Saudita i diversos testimonis neguen l'atac, mentre que Teheran fa arribar un informe dels danys a l'ONU

Ara
i Ara

BarcelonaNou capítol en l'escalada de tensió entre l'Aràbia Saudita i l'Iran. Segons el govern iranià, avions de guerra de Riad han atacat aquest dijous la seu de la seva ambaixada a la capital del Iemen, Sanà, i han causat diversos ferits entre el personal que hi estava treballant. "L'Aràbia Saudita és responsable dels danys causats a l'ambaixada de l'Iran i de les ferides provocades a alguns dels treballadors de la seu diplomàtica", ha denunciat el portaveu del ministeri d'Exteriors persa, Hossein Jabein Ansari.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Unes hores després, aquesta versió ha estat desmentida per diversos testimonis al Iemen. Tot i que al barri de Hada de Sanà, on hi ha l'ambaixada iraniana, hi ha restes de metralla, un veí ha explicat a l'agència Efe que l'atac aeri ha tingut lloc a la plaça d'Al Sabain, a uns 700 metres de l'edifici oficial. En aquest sentit, el mateix testimoni ha assegurat que l'ambaixada no ha patit cap desperfecte i que ni tan sols s'han trencat els vidres de les finestres. Aràbia Saudita també ha negat els fets

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, el govern de Hassan Rouhani ha anunciat l'entrega a l'ONU d'un informe amb els detalls de l'atac que els saudites, haurien perpetrat contra la seva ambaixada. Un atac que, segons ha matisat més tard el viceministre d'Exteriors de l'Iran, Husein Amir Abdolahian, ha estat "involuntari": "Per desgràcia, en el transcurs del llançament de coets i l'atac aeri que Aràbia Saudita ha dut a terme a Sanà, un coet ha caigut a prop de la nostra ambaixada i un dels nostres guàrdies ha resultat greument ferit". El polític iranià ha assegurat que el seu executiu resoldrà aquest tema per "vies legals i internacionals".

Poc després del bombardeig, Teheran ha aprovat prohibir la importació de qualsevol producte fabricat a l'Aràbia Saudita. El govern iranià també ha reiterat la suspensió de la peregrinació "menor" a la Meca; és a dir, la peregrinació que es pot dur a terme durant tot l'any i que no és obligatòria per als musulmans.

Cargando
No hay anuncios

Aquest seguit de mesures constitueixen una de les primeres reaccions de l'Iran després de la ruptura dels llaços diplomàtics amb els saudites el passat 3 de gener. Els dos països del Pròxim Orient estan immersos en un intercanvi de retrets des que l'Aràbia Saudita va executar 47 condemnats, entre els quals hi havia el xeic xiïta Nimr al-Nimr. Aquests fets, descrits per Teheran com un "gran crim", van provocar nombroses protestes de grups xiïtes a diversos països musulmans i, a Teheran, alguns grups van assaltar les ambaixades saudites. Va ser llavors quan Riad va retirar el seu personal diplomàtic de Teheran, una acció a la qual es van sumar Bahrain, Sudan, Kuwait i, aquest mateix dijous, Somàlia.