ACORD NUCLEAR
Internacional16/07/2015

L’Iran celebra la “seva victòria”

El líder suprem diu que el pacte posa fi a una crisi “prefabricada per Occident” i que ara cal estar vigilant que el G5+1 el compleixi

Zahida Membrado
i Zahida Membrado

TeheranAmb esperit triomfalista. Així va ser com les autoritats iranianes es van mostrar ahir davant les càmeres dels periodistes que buscaven les primeres declaracions l’endemà de l’acord nuclear. No podia ser d’una altra manera. L’acord signat ha de respectar estrictament totes les línies vermelles expressades pel líder suprem durant les negociacions. Per això els representants polítics del país repetien una vegada i una altra que el document segellat a Viena és un “èxit i una victòria” per a l’Iran.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El pacte també, i sobretot, s’ha de vendre a casa. “L’acord posa fi a la falsa percepció, força estesa, que Occident ha tingut sempre de l’Iran: veure’ns com una amenaça per a la pau i l’estabilitat de la regió”, va assegurar el president del govern iranià, Hassan Rouhani. “Aquest acord demostra que la República Islàmica està preparada per cooperar amb el món al més alt nivell”, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Les paraules de Rohani al·ludien directament al sentiment compartit per molts iranians que el món els veu com una nació endimoniada. La seva inclusió dins de l’Eix del Mal per part dels Estats Units no va ajudar a apaivagar aquesta imatge.

Rebuda triomfal

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, el ministre d’Afers Estrangers i màxim artífex de les exitoses negociacions, Mohammad Javad Zarif, aterrava ahir al matí a Teheran procedent de la capital austríaca, on va ser rebut per una comitiva governamental. Les seves declaracions tampoc no es van fer esperar: “L’acord posa fi a una crisi prefabricada per Occident. Després d’aquest acord, l’Iran està a un pas de comercialitzar tecnologia nuclear”, va remarcar Zarif, per si algú dubtava que el país continuarà amb el seu programa nuclear, enriquint urani i produint energia atòmica per a objectius científics i de subministrament elèctric.

Els sectors més crítics amb l’acord, la línia més dura del sistema, han acusat sempre Zarif d’enterrar el programa nuclear iranià amb aquest pacte. Per això el ministre es va a afanyar ahir a subratllar que l’acord nuclear no només respecta l’interès nacional de produir energia atòmica, sinó que el país està preparat per potenciar-ne la internacionalització, un cop les sancions sobre la importació de tecnologia nuclear siguin derogades. Però, per sobre de les declaracions dels líders de l’executiu persa, la màxima autoritat del país va advertir en el seu torn de paraula, i durant un dinar privat amb el president, que “no es pot confiar en alguns dels països del G5+1”, format pels Estats Units, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya. L’aiatol·là Ali Khamenei afegia que cal “estar vigilants al compliment dels compromisos per part d’Occident” i no “permetre cap modificació del que està escrit”. D’aquesta manera evidenciava la profunda desconfiança amb què el mira els EUA.

Cargando
No hay anuncios

Entre l’alegria i l’escepticisme

Però fora dels despatxos, allunyats dels micròfons i les càmeres, la població de l’Iran expressava ahir una altra opinió. “L’acord portarà millores, però seran molt suaus i trigaran a venir”, assegurava un jove estudiant d’enginyeria naval. “A l’Iran, o tens padrins o no ets ningú”, afegia. Després que la nit anterior milers de ciutadans van sortir al carrer a celebrar l’acord, n’hi havia que consideraven que “la gent només volia fer gresca i divertir-se per algun motiu, que només va ser una excusa”, perquè, “en realitat, ningú entén ben bé quins beneficis portarà l’acord”, precisava, escèptic, el Mohammad. En canvi, l’Alidadi era optimista: “L’acord revaloritzarà la nostra divisa, ens acostarà al món i vindran més turistes. Això només és el principi”.