Coronavirus

Al Líban els polítics es vacunen primer

Observadors independents supervisen la campanya de vacunació per evitar que es prioritzi els mandataris

BeirutLa campanya de vacunació és un repte mundial. Però al Líban, a més de combatre el coronavirus, s’ha de lluitar contra la corrupció política. El pla de vacunació contra el covid-19 no ha fet sinó començar i els escàndols es multipliquen dia a dia. Primer va ser la vacunació en bloc d’una dotzena de parlamentaris, que sense cita prèvia van rebre la vacuna al mateix hemicicle, on es van fer instal·lar un lloc de vacunació que no estava registrat. L’endemà va sortir a la llum que l’octogenari president Michel Aoun, la primera dama i una desena de membres del seu cercle més pròxim havien sigut vacunats al palau presidencial de Baabda sense respectar els torns.

Cargando
No hay anuncios

El Líban va experimentar un ràpid ascens en la corba de contagis de coronavirus durant el mes de gener, cosa que va fer saltar les alarmes d’una pandèmia descontrolada que portaria els hospitals a un col·lapse total, en un país ja en fallida. Amb l’objectiu de frenar l’onada de contagis, el Banc Mundial va decidir assignar al país del cedre 34 milions de dòlars per poder adquirir 3 milions de dosis de la vacuna de Pfizer/BioNTech, per inocular uns 2 milions de libanesos. Però abans de concedir-li el crèdit, l’organització supranacional va posar com a requisit que el pla de vacunació fos transparent i equitatiu. Era demanar massa.

Observadors de la Creu Roja

Coneixedor dels mals que arrosseguen els polítics libanesos, el Banc Mundial va voler ser prudent i va firmar un acord de cooperació amb la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (FICR) per organitzar un equip d’observadors independents encarregats de monitoritzar la campanya de vacunació. La missió de la FICR consisteix en supervisar la cadena de subministrament de la vacuna contra el covid-19 que inclou, entre altres coses, l’emmagatzematge i el manteniment d’existències a la temperatura correcta, la prestació de serveis als centres de vacunació registrats i la revisió diària del nombre d’inscripcions i assignacions perquè ningú no se salti el torn.

Cargando
No hay anuncios

Però l’equip d’observadors ha topat amb el corrupte sistema polític libanès. Arran del clar abús de confiança, el Banc Mundial va llançar dimecres una dura advertència per recordar a les autoritats del país que si trencaven el pacte se suspendria el crèdit i no hi hauria vacunes per al Líban. Les mirades inquisidores es van focalitzar sobre la portaveu de la FICR, Sara Sidani, a qui ha tocat fer el paperot de justificar la seva organització davant els mitjans. En declaracions a l’ARA, assegura que no van ser informats pel ministeri de Salut que un equip mèdic mòbil havia anat al palau presidencial per vacunar el president i la seva família. Sidani també desconeixia que s’hagués muntat un lloc de vacunació al Parlament perquè ses senyories fossin immunitzades.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu de la FICR explica a l’ARA que la missió, la primera d’aquesta mena al món, s’està formant i que fins ara s’han reclutat una trentena d’observadors. “A mesura que augmenten els centres de vacunació amb l’arribada de noves tandes de vacunes es requereix formar un nombre més gran d’observadors per poder arribar a tots els hospitals del país”, detalla.

Els refugiats, oblidats

El Líban ha rebut fins ara 60.000 vacunes de Pfizer, però el procés està anant molt a poc a poc. “Estem preocupats per la limitada quantitat de vacunes que han arribat al país. El nostre centre de vacunació té capacitat per vacunar 1.000 persones al dia, però les dosis que ens arriben són només la meitat. Menys del 40% del personal sanitari ha sigut vacunat”, es queixa el doctor Eid Azhar, cap d’epidemiologia de l’Hospital Saint George de Beirut. “Hem d’estar preparats per afrontar una segona onada de coronavirus. La nostra gent gran és la que més està morint”, avisa.

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels punts febles del pla de vacunació és l’oblidada població refugiada. Les autoritats sanitàries van prometre equitat a l’hora de repartir les vacunes però la proporció entre refugiats i ciutadans libanesos és molt desigual. “Si no hi ha transparència en la campanya, els refugiats es podrien quedar enrere”, adverteix Zeina Khalil, portaveu del Banc Mundial.