Internacional23/06/2017

L’herència enverinada de l’or verd portuguès

L’interior del país crema sense parar des dels anys 60, amb l’arribada de l’eucaliptus

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

Enviada especial a Figueiró Dos Vinhos (Portugal)A només cent quilòmetres de Lisboa s’estén l’extensió més gran d’eucaliptus d’Europa. Portugal és el país del món que té més plantacions d’aquest arbre en relació amb la seva superfície. Fins i tot per sobre d’Austràlia, la Xina i el Brasil. És l’herència de dècades de despoblació del camp. El 1961 tota l’àrea de Pedrógão Grande va cremar. Va ser el segon incendi més gran després del d’aquesta setmana. Aquell foc es va convertir en l’inici d’un monocultiu que representa una de les fonts de subsistència més importants del medi rural del centre-nord de Portugal.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Portugal posa fre a l'eucaliptus

Cargando
No hay anuncios

José Pires Caetano té 69 anys i ha intentat durant temps fer negoci amb el roure, que era l’arbre autòcton de la zona. Però després d’anys d’esperar llicències va acabar venent el seu bosc, de tres hectàrees, fa just tres mesos. Ara ha cremat tot. “Segur que hi planten eucaliptus, és un lobi que aconseguirà sobreviure a la polèmica que envolta el govern”, assegura des del bar al costat de la caserna de bombers de Figueiró dos Vinhos. Allà comencen quilòmetres i quilòmetres de boscos de monocultiu d’eucaliptus. Per un camp com el seu les empreses que fan de mitjanceres en donen 1.000 euros a l’any, segons explica. Els arbres tarden a créixer entre cinc o sis anys fins que estan a punt per tallar-los i fer pasta de paper. Consumeixen més de 100 litres al dia en una àrea on el sòl cada cop és més àcid i els pous estan més secs.

Cargando
No hay anuncios

Els governs portuguesos s’han rendit a la indústria de l’eucaliptus, que ja és l’arbre més present al país i representa un 26% de tot el territori forestal. El 2013, en ple rescat de la troica, es va modificar la llei perquè no calguessin permisos per plantar-ne en finques de menys de dues hectàrees. Va ser una liberalització total de la plantació. Milers de petits propietaris sumen aquests diners a feines precàries a la zona. Ara el govern socialista vol posar-hi fre però s’haurà d’enfrontar a grans empreses, com Navigator, que controlen gairebé la meitat del mercat d’aquesta fusta a tot Europa.

Increment dels incendis

Cargando
No hay anuncios

L’expansió de l’eucaliptus ha sigut proporcional a l’augment dels incendis a Portugal, com apunta João Camargo, investigador d’alteracions climàtiques al diari digital portuguès Público. L’any passat el país va sumar més de la meitat de l’àrea que va cremar a Europa. Del 1980 al 2000, en ple increment d’aquesta plantació, va duplicar-se la zona cremada al país. Aquest increment exponencial no ha sigut igual ni a Espanya, ni a Grècia, ni al Marroc ni a Algèria, on les conseqüències del canvi climàtic podrien ser similars. “El culpable és l’eucaliptus. La seva fulla té un oli inflamable. Fins quan els polítics miraran cap una altra banda?”, es pregunta Caetano.