Internacional06/07/2015

“L'èxit grec és una tragèdia per al govern portuguès”

L'executiu de Passos Coelho tremola: s'ha convertit en l'alumne preferit de la 'troica' i ara Tsipras posa en qüestió una austeritat que s'ha presentat sense alternativa a Portugal. Els socialistes, favorits en les enquestes de cara a les generals d'octubre, es plantegen radicalitzar el discurs i demanar una reestructuració del deute

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

LisboaEn José està pendent del mòbil. I quan li arriba l'alerta del 'no' rotund a Grècia respira profundament i mostra un somriure sincer. És un dels líders de les joventuts socialistes de Portugal. Té un lloc reservat en les llistes per a les generals previstes per a l'octubre, les primeres després del rescat que ho va canviar tot i en què el Partit Socialista pot acabar tenint la paella pel mànec com a alternativa a la coalició conservadora que ha aplicat fil per randa, i de vegades fins i tot amb escreix, totes les retallades que els ha exigit la 'troica'. "L'èxit grec és una tragèdia per al govern portuguès", diu sense embuts. I és que l'executiu de Pedro Passos Coelho des de diumenge que tremola: s'ha convertit en l'alumne preferit dels creditors internacionals i ara Alexis Tsipras ha posat en qüestió una austeritat que s'ha presentat sense alternativa a Portugal.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Partit Socialista (PS) no s'ha volgut mullar en el 'sí' o en el 'no'. Però ara veu que si sap aprofitar el moment pot acabar traient-ne rèdits electorals. El deute públic portuguès ha passat d'un 100% del PIB el 2011 a un 130%, un dels més alts de l'eurozona després de Grècia i Itàlia. I en el si del PS el debat cada vegada és més intens: només radicalitzant el discurs i reclamant també una reestructuració del deute com ha fet Syriza es poden presentar com a alternativa en les generals. António Costa, líder del socialistes, ha sortit en defensa, des d'un primer moment, d'una Grècia dins de l'euro.

Cargando
No hay anuncios

Cap diari portuguès fa cas aquest dilluns del missatge de tranquil·litat de Passos Coelho. Coincideixen que si hi ha turbulències a Grècia, Portugal acabarà sent un dels països més perjudicats. Ja la setmana passada, després que Tsipras trenqués les negociacions i anunciés el referèndum, la borsa portuguesa va ser la que va notar amb més intensitat el terratrèmol. "Europa aconseguirà reinventar-se?", es pregunta 'Público', un dels diaris de referència portuguesos. "Un govern es pot canviar, però no és possible canviar tot un poble", assenyala el director del 'Diário de Noticias', el mitjà més antic del país. "Seria un error tràgic per a Europa si els grans líders de l'euro intentessin guanyar als despatxos de Frankfurt el que han perdut a les urnes", afegeix.

Alineats amb Syriza i Podem, polítics del Bloco de Esquerda surten aquest dilluns en tots el mitjans. A Portugal, a diferència de la resta de països del sud d'Europa, no ha crescut una nova força política i les mobilitzacions ciutadanes en contra de les retallades han estat molt minses. El Bloco, però, ha estat, juntament amb el Partit Comunista –que gaudeix encara d'un fort poder municipal a Portugal–, el que ha fet campanya pel 'no'. "Si hi ha pànic als mercats, Portugal no té manera de defensar-se", assenyala Mariana Mortágua, que amb només 28 anys és una de les veus més potents del Bloco.

Cargando
No hay anuncios

Silenci al govern portuguès

L'executiu de Passos Coelho ha encaixat el 'no' rotund a Grècia en silenci. El primer ministre portuguès va seguir des de Cap Verd, una excolònia africana, el referèndum. "El deute no pot ser oblidat", ha repetit per activa i per passiva. El PSD, el partit al poder, va treure a parlar un dels seus eurodiputats més de l'ala dreta de la formació, Paulo Rangel, que va alertar que la victòria de Syriza donava ales a Podem a Espanya i a l'extrema dreta del Front Nacional de Marine Le Pen a França.

Cargando
No hay anuncios

Passos Coelho és més "papista que el Papa", o "més 'troiquista' que la 'troica'", com li retreu l'oposició. De fet, està pagant per avançat a l'FMI. I mentrestant, el poble portuguès continua callat. Ha estat pendent del referèndum, però la resignació sembla apoderada d'una població que malda per sobreviure en una situació similar a la de Grècia però lluny dels focus informatius. En silenci. El PS pot tenir la clau del govern en les generals de l'octubre, però si no hi ha acords a l'esquerra, els conservadors podrien seguir al poder, segons algunes enquestes. El que passi a Grècia pot marcar el futur de Portugal.